התחברות

נא הכנס את מספר הטלפון שלך למטה נא הכנס את הקוד שנשלח לטלפון שלך שלח קוד מחדש
עדיין אין לך משתמש? הרשם ליוצאים לשינוי עכשיו!

התקופה

מחיר הפחד


בימים האחרונים, כמו רבים, קיבלתי הצצה חוזרת לחייהם של האנוסות והאנוסים המודרניים, גברים ונשים שכלפי חוץ נראים חרדים, אך הם אינם מאמינים, אינם מקיימים מצוות ולא מזדהים עם דרך החיים החרדית. כאשר קראתי את הטקסטים שפורסמו התמלאתי תחושות כאב וצער. המונולוגים היו חושפניים, ישירים ומלאי כנות. אין ספק שהקולות הללו חייבים להישמע, ולו בגלל מספרם הרב של האנוסות והאנוסים. הם יכולים להיות כל חרדי וחרדית שאתם רואים ברחוב. אין שום דרך לדעת מה מסתתר מאחורי כיסוי הראש המוקפד ומאחורי הבגדים המזהים. אולם לצד האמפתיה הרבה וההבנה העמוקה לליבם של האנוסים, כל קריאה של מונולוג חדש שפורסם הביא לתחושת אי נוחות חוזרת. הלל הזקן מבקש בפרקי אבות "אל תדין את חברך עד שתגיע למקומו", ואני, אף שהייתי במקום שבו נמצאים האנוסים, אין בדעתי לשפוט אותם ואת הגורמים שהובילו אותם להחליט כפי שהחליטו, אלא להאיר את העניין מזווית אחרת. כל האנוסות והאנוסים כתבו על הפחד מהמחיר שהם עלולים לשלם אילו יבחרו לעזוב את החברה החרדית. והמחירים גבוהים, זאת כולם יודעים. יהיו שיאבדו את פרנסתם, יהיו מי שייקלעו למלחמות רוויות כאב על ילדים ורכוש, יש כאלה שיצטרכו ללמוד דברים בסיסיים ביותר בגיל מבוגר, משל היו ר' עקיבא כ-24 שנים לפני שזכה לתואר רבי. הפחד - ברור ומובן, אך האם חיים כפולים אינם גובים מחיר, ומחיר כבד מאוד? האם באמת אפשר להסתיר דבר מהותי כל כך מהילדים ומבן או בת הזוג? מה לגבי המחיר הנפשי שהילדים משלמים כשהם גדלים בצל הורה החי חיים כפולים; האם כוחו של הפחד גדול יותר מהנזק המתמשך של שקר לקרובים ביותר, של החשש התמידי מלהיתפס כבוגדים באמון, של חיים בתחושת החמצה והמטת סבל קיומי בלתי ניתן להתרה? חיים של אנוסים, מעצם טבעם, הם חיים פסיביים, חיים שיש בהם אלמנט מובהק של חוסר לקיחת אחריות על גורלך. שלא יהיה ספק, כל מי שעשה את הצעד מודע לקשיים העצומים של היציאה. אבל יציאה פירושה חיים של בחירה. לא לחינם שוררו יעקב גלעד ויהודה פוליקר "אין מחיר לחופש". בהזדמנות זו אזכיר, גברים ונשים רבים החלו תהליך של יציאה, הציצו ונפגעו, וחזרו. הם לפחות ניסו. האם לאנוסות ולאנוסים לא משתלם לכל הפחות לנסות, לפחות לבדוק את האופציות, לשקול ברצינות, ומתוך ידע ולא על סמך תחושה, מה עליהם לעשות כדי לפתוח דף חדש? אולי יש עוד אפשרויות? אולי יש דרך לצאת מבלי להרוס הכול? אולי היציאה תאפשר לילדים עתיד טוב יותר? השבוע, לפני 367 שנים, הוכרז החרם הרבני על ברוך שפינוזה. הפילוסוף היהודי שנחשב לחלוץ ביקורת המקרא. שפינוזה היה בן למשפחת אנוסים שחזרה ליהדות. כמה שנים אחר כך ליבו של שפינוזה לא אפשר לו להמשיך להיות אנוס, והפעם כיהודי שומר תורה ומצוות, וחרף המחיר הכבד ששילם הוא בחר לפרסם את רעיונותיו החתרניים. אחד מהם – וזה שקומם עליו רבים, רבנים וכמרים כאחד – שפינוזה תפס את התנ"ך כיצירה מעשה ידי אדם וכפר בהיותו דברי אלוהים. קשה שלא להשוות בין בחירתו האמיצה של שפינוזה, והשפעתו שנמשכה דורות על גבי דורות, לחוסר הבחירה של האנוסים בני ימינו והמחיר שהם משלמים, מחיר הפחד.

חי בתחושת החמצה


ח. בן 38, אב ל-7: למדתי במוסדות חינוך ליטאים, אבל המשפחה שלי נחשבת חסידית. הוריי לא שייכים לקהילה ספציפית, הם חסידים כלליים. הפוזיציה הזאת, בטווח בין ליטאים לחסידים, נתנה לי פרספקטיבה ייחודית; ראיתי איך כל קבוצה בטוחה שהיא-היא יחידת העילית, הצודקת, נושאת דגל האמת. כל קבוצה משתלחת בלעג כלפי הקבוצה השנייה. עוד כנער שאלתי את עצמי האם האמת היחידה יכולה להיות אצל כולם? ואם כן, למה שהיא לא תהיה באסלאם לצורך העניין? זה גרם לי לצאת, לבדוק ולחפש תשובות. הייתי בחור צו"ל (צדיק ורע לו) מפוחד וצייתן מאוד. אפילו לספרייה העירונית לא העזתי ללכת, בניגוד לחבריי שהיו הולכים לשם באופן קבוע. החקירה שלי הסתכמה בקריאת ספרי מחשבה והגות יהודית. ניסיתי לקרוא את החלקים האסורים, ההוכחות לכאן ולכאן. ניסיתי לחשוב בכוחות עצמי. היו לי הרבה שאלות. לא האמנתי בכלום, אבל כלפי חוץ המשכתי לשחק את המשחק. רק חבריי הקרובים ביותר ידעו שאני לא ממש שם. הם ידעו שאני חוטא בהאזנה לרדיו (מה שנחשב לחטא גם ביום חול, כל שכן בשבת). חבר אחד אמר לי – אתה רוצה להיות חילוני בשביל להתחיל עם בנות? אבל אתה הרי לא תדע לעשות את זה... אז מה העניין? האמת היא שלא התעניינתי בנשים ולא הצלחתי להבין למה אנשים מתחתנים. ניסיתי לשאול את חבריי מה הדחף להתחתן בגיל צעיר כל כך, ואחד מהם, מעט מודרני, הודה בחוסר נעימות שזה "בשביל הסקס". אמרתי לו "אז לך לזונה". לא נשמע לי סביר לסגור את עצמך לשארית חייך בשביל הנאה כזו. חבר אחר אמר לי שהוא מתחתן מהפחד על החטאים שהוא עובר כל עוד אין לו אישה (זרע לבטלה). אני לא הייתי מוטרד מהעברות האלה כך שגם זו לא הייתה סיבה. לא רציתי להתחתן, לא רציתי להביא ילדים לעולם. ניסיתי לדחות את הצעות השידוכים ככל יכולתי. הצלחתי עד גיל 23, והייתי מזקני השכבה שלי. לתומי, ולגודל הפסימיות שבי, חשבתי – "אין לי הרבה אפשרויות, אני לא אעז לעזוב, המצב כיום דפוק, ואם אתחתן, כנראה שהמצב ימשיך להיות דפוק, אבל אולי המצב יהיה דפוק מספיק שאוכל להתגרש... וכגרוש יהיה לי יותר מרחב להשתנות ולגיטימציה לצאת בסופו של דבר". אני יודע, זה נשמע מוזר, אבל רק מי שנפשו נלחצה לתוך משבצת שלא מתאימה לה, יוכל להבין. כבחור חרדי – הנישואים הם בחירה פסיבית בעוד ההימנעות מהם זו בחירה אקטיבית. לא יכולתי להילחם בזה לאורך זמן. את הבחורה הראשונה הצלחתי להוריד בתירוצים שונים אבל בבחורה השנייה נחלתי כישלון חרוץ. הפגישו אותי עם בחורה צדיקה ויראת שמים בצורה מוחלטת. עשיתי כל שביכולתי לגרום לה להגיד לא. אבל כמה שאני הייתי צייתן היא הייתה צייתנית הרבה יותר. היום, כשאני מכיר את אביה, אני מבין שלא היה סיכוי שהיא תגיד לא. התארסנו. לא היה בי גרם אחד של הנאה או אושר. אחרי החתונה המשכתי לחלל שבת, אבל בדברים ממש מינוריים כמו לחתוך נייר טואלט. עיגלתי פינות. הייתי קם בבקרים מוקדם, מזיז את הכפתור בטייפ ומפעיל רדיו בווליום נמוך, שהיא לא תשמע. הרדיו היה החלון שלי לעולם החיצון. יש לי שבעה ילדים. שבעה יותר מדי. לא עזבתי כי לא היה לי לאן. משמעות העזיבה היא לצאת לעולם ברמה של ילד בכיתה ג', חסר כישורים. היום אני רואה אנשים עושים את זה, אבל אז – לא הכרתי אנוסים אחרים, הייתי עם עצמי, לאן אצא? לאיזה עולם? אחרי שנחשפתי בפייסבוק לעולמם של היוצאים הגיעה תחושה של החמצה גדולה, אבל אני לא רואה שיש לי דרך לשנות את זה.

מסתירה מכולם


צ. בת 40, אם ל-5, מתגוררת בבני ברק: אני שייכת לזרם חסידי-ליברלי. נשואה לבעל מדהים, אנחנו יחד כבר 20 שנה. אני אוהבת ומעריכה אותו מאוד. בעין חילונית אני לבושה כחרדית, בעין חרדית – איני צנועה. לראשי כיסוי מלא וצנוע, אבל אני לא מקפידה לגרוב גרביון. את המחשוף אני מכסה, אבל את הברכיים והמרפקים פחות. יש בגדים מסוימים שלא אצא איתם למכולת בשכונה, ויש לי בגדים מיוחדים, צנועים יותר, למפגשים במסגרות החינוך של הילדים. אני עובדת במשרה מלאה ועסוקה עד מעל הראש. מקום העבודה שלי הוא חילוני, מה שמציב בפניי התמודדויות לא פשוטות. לעיתים אנשים נרתעים כשהם רואים מולם אישה חרדית, אבל אני משתדלת לקבל בהבנה ולתת להם זמן להכיר אותי באמת. לעיתים אני מרגישה כאילו אני ממוקמת על הגדר, ואף אחת מרגליי אינה על הקרקע. אלוהים ואני לא מעולם לא היינו בקשרי חברות. אני עצלנית מדי ואוהבת שנח לי. אם הייתי צריכה אור בחדר בשבת הייתי מדליקה, אם אכלתי בשרי והתחשק לי קפה זרמתי עם החשקים שלי. תפילות גם הן לא היו הצד החזק שלי אף פעם. עם כל זה, לא ידעתי להגיד לעצמי שאני לא חרדית. זו פשוט הייתי אני. נטולת הגדרות. יש בי צד מאוד מרצה באופי, השתמשתי בהרבה הדחקה והשתדלתי שלא לגרום לצרות. לקראת סוף התיכון הצוות החינוכי הבחין בכך שיש לי "בעיות באמונה", הצמידו לי חונכת שתלמד אותי את גדלות השם. זה היה מעניין, נהניתי מכל רגע, אבל בעקבות השיחות רק נעשיתי מודעת יותר לעומק הפערים בין התפיסות שלנו. לא התחברתי לאקסיומות הדתיות, כך שכל המגדלים שנבנו עליהן לא החזיקו אצלי בראש. בשלב מסוים פשוט הפסקתי להתעסק בזה, חשבתי שהדרך ראויה ויש לה רווחים משניים. לאורך כל השנים שטפו את מוחנו שהדת גורמת לאדם להיות ערכי ומוסרי יותר, מבחינתי זה הספיק כדי לשמור את עצמי בתוך החברה הזו, גם אם אני לא מאמינה באלוהים, הרי במוסר וערכים אני כן מאמינה. אחרי לידת הילד השלישי חוויתי משבר. היה חשד שהילד חולה במחלה תורשתית. כשהתחלנו בתהליך של בדיקות, חשבתי שלילדים עם מוגבלות יהיה קל יותר להגשים את עצמם בחברה החילונית (שלא משדכת אנשים על סמך התאמה במגבלה). עזבתי את העבודה בקהילה החרדית ועברתי לעבוד במגזר הדתי, ומשם בחילוני. כשניסיתי להשתלב בחברה הכללית, היה לי קשה למצוא עבודה. רק לאחר שהתקבלתי נודע לי שהמעסיק העדיף מועמדת חילונית, פחות מקצועית ממני, אך היא ויתרה על המשרה ולכן התפשרו וקיבלו אותי. באותה תקופה קרו שני דברים: ככל שהכרתי אנשים חילונים גיליתי כמה ערכים וטוב יש במגזר הכללי, בנוסף, התחלתי להיחשף לסיפורים מכוערים על רבנים שהערצתי. החשיפה לידע הזה הייתה מכה קשה עבורי. כל חיי התבססתי על התפיסה שעל פיה החברה שלנו ערכית ומוסרית יותר. היום, כשאני בדל"ת אמותיי, אינני שומרת מצוות. אך מול הילדים והמשפחה אני חרדית מושלמת. אני מסתירה את האמת מכולם. אף אחד לא יכול לדעת שאני אוכלת טרף, מחללת שבת ולא שומרת כיפור. מה שהכי קשה לי במצב הזה, חיים ללא הלימה בין עולמי הפנימי לחיצוני, קשור לחינוך הבנים. אני שולחת את ילדיי לחוגי אנגלית, רוכשת עבורם ממיטב הקלאסיקה הספרותית, מראה להם סרטים של דיסני, כדי לפתח אצלם סקרנות וחשיבה. אני עושה מה שאני יכולה בתוך הגבולות, אבל עדיין מרגישה לא הוגנת כלפיהם. אני שולחת אותם לעולם ללא לימודי ליבה ועם אפשרויות תעסוקה מוגבלות. החינוך הלקוי סותר את ה"אני מאמין" שלי כאימא. אבל אם אעזוב ככל הנראה אאבד הכול, את בעלי, את המשפחה, את הנוחות הכללית. כל אלו הם מחירים גבוהים מדי עבורי.

מקום בעולם


ל. 32, אב ל-4: עברתי את המסלול הליטאי רגיל. אבי תלמיד חכם ואימי מורה. למדתי בישיבה טובה. אני עצמי הייתי אאוטסיידר כזה, לא מעורה במיוחד בחיי החברה. לרוב הסתובבתי שקוע בעצמי, אפוף מחשבות קיומיות. השאלות הציקו לי. אהבתי פילוסופיה, והייתי פוקד בקביעות את הספרייה ב"בר אילן". עם זאת, הייתי מחובר מאוד לדת ולעולם התוכן, למשמעות שאלו העניקו לי, בניתי לי פילוסופיה אמונית משלי. בבית שבו גדלתי לא דיברו על מחשבות כפירה. לפי הרמב"ם, "כל מחשבה שגורמת לו לאדם לעקור עיקר מעיקרי התורה מוזהרין אנו שלא להעלותה על לבנו, מפני שדעתו של אדם קצרה... כיצד? פעמים יתור אחר עבודת כוכבים... ופעמים בתורה, שמא היא מן השמיים, שמא אינה..." כלומר, הרמב"ם אוסר על שאלות בעניין אמיתות התורה, ומצד שני – הוא עצמו חופר בשאלות הללו. אני זוכר שהייתי עסוק במחשבה – האם מותר לי לצאת לבירור שכזה? פתחתי ספרים וחיפשתי תשובה לשאלה הבסיסית: "האם מותר לשאול שאלות?" יום אחד הלכתי לביתו של רב ידוע ומקובל, איש בעל שיעור קומה, סגפן עד מאוד וכמעט עיוור, שהתגורר בבני ברק בדלות נוראית. הייתי צריך להגיע לשם כמה וכמה פעמים עד שהוא פתח לי את הדלת. כשהוכנסתי לביתו בסופו של דבר הוא אמד אותי במבט, כאילו רואה דרכי. אמרתי לו, "אני רוצה לדעת האם לפי התורה מותר לי לעשות את זה – לברר." הוא השיב לי בקצרה, "שמע, אני לא אומר לך אם אסור או מותר, אני אומר לך דבר אחר, אתה יודע איפה זה מתחיל ולא יודע איפה זה נגמר." וכך שלח אותי מביתו. דמותו המיוחדת והביטחון שלו השפיעו עליי. הדחקתי את השאלות והמשכתי בחיי. לאחר החתונה הקדשתי עצמי ללימוד בכולל ולקיום ההלכה. ההתמסרות לדרך התורה העניקה לי שלווה גדולה. הייתי אברך טוב, לא היה לי אינטרנט ולא גישה לעולם החיצון. חייתי באזור חרדי סגור ומוגן. חלפו כך ארבע שנים. בניסיון להתייצב כלכלית, חברתי לאדם שהכרתי, חרדי מעט מודרני, למיזם עסקי כלשהו. במשך תקופה ארוכה נסענו יחד ברחבי הארץ. אני ישבתי באוטובוס, מחזיק ספר משניות קטן, מנצל כל רגע ללימוד תורה. ידידי היה עסוק בטלפון שלו רוב שעות הנסיעה. באחת הפעמים שאלתי אותו, בתמימות כנה, "למה אתה פוסח על שתי הסעיפים? מה פשר החרדיות המודרנית הזאת? תחליט, אתה חרדי או חילוני?" זה היה האות לתחילתן של שיחות ארוכות. הוא סיפר לי על הספקות והשאלות המקננות בו. מתוך הדיונים שלנו צפו ועלו שוב השאלות שלי. ככל שעבר הזמן התבהר לי יותר ויותר שהאמונה שלי מבוססת על מערכת שלמה של "שקרים קדושים". החומה הבצורה החלה להיסדק. התהליך ארך כמה חודשים. פחדתי לוותר על כל מה שהעניק תוכן ויציבות לחיי, מה גם שהיה לי טוב בעולם עמוס המשמעות שחייתי בו. עם הזמן שמירת המצוות שלי הלכה והתרופפה. השתדלתי להצניע זאת, שאשתי לא תבחין בשינוי. התחברתי לאינטרנט והתחלתי לחרוש על ויקיפדיה. קראתי בצמא כל שביב מידע שהגעתי אליו. בראש השנה של אותה שנה לא יכולתי להישאר בבית הכנסת. יצאתי משם והלכתי לאולם ריק שהיה באזור. אני זוכר את עצמי מתהלך באולם, שקוע במחשבות, תוהה אם אני מוכן, באופן מעשי, לנהל את חיי בלי האמת הדתית המוכרת לי משכבר הימים. הייתי אבוד מאוד. המצב נמשך כשלוש שנים. הייתי מחפש מקומות נידחים שאוכל לשבת בהם ולשאול את עצמי – מה המשמעות של כל זה? הייתי בתהליך של אבל אמיתי. איבדתי כל מה שהכרתי, וגרוע מכך, איבדתי את עצמי. את מי שאני. לא מצאתי מקום בעולם. אשתי שמה לב שמשהו עובר עליי, אבל אני לא הצלחתי לתקשר איתה, לספר לה. פחדתי שאם אספר אני עלול לאבד את הילדים. אהבתי אותה, ועד היום אני אוהב אותה מאוד. אבל באותה תקופה הכול התערער. לא הייתי בטוח לגבי שום דבר, כולל חיי הנישואין. הייתי זקוק לתהליך עיבוד ממושך לפני שאנחית עליה את הצורך שלי לשנות דברים כה דרמטיים בחיי ובחיינו. כלפי חוץ התנהלתי כחרדי מן המניין, הייתי הולך לבית הכנסת בשבת, כשהטלפון מוחבא עמוק בכיסי. התחלתי להיחשף לעולמם של היוצאים בשאלה. למעשה, העובדה שהפסקתי להאמין פתחה אותי לעולם. נהיו לי הרבה חברים. פתאום רציתי להשפיע ולהיות חלק אקטיבי בעולם הזה. באחד הימים, קרוב ללידה של הקטנה שלי, ראיתי שאשתי במצוקה של ממש מהמצב שלי. היא בכתה שהיא לא יודעת מה קורה איתי. באופן לא מתוכנן התחלתי לספר לה. אמרתי לה שזה הסיפור שלי ואינני מצפה ממנה לדבר. אמרתי שאני עדיין מאמין, בדרכי, אבל לא באופן דתי, ושחשוב לי לשמר את הערכים הבסיסיים שקיבלתי בחינוך שלי. השיחה הזאת, למרות היותה טעונה ודרמטית מאוד, הקלה עליה. ההסתגרות שלי, החשש לשלומי, והמצב הזוגי המבלבל הכבידו עליה יותר מהשינוי הדתי. אני לא חווה את עצמי כאנוס, אף פעם לא הרגשתי כך. אני מעדיף להגדיר את עצמי "חלוץ – חרדי כלפי חוץ". לא אנסו אותי לשום דבר, הבנתי תמיד את מורכבות התהליך, ועשיתי אותו בזהירות רבה. היום אנחנו בתהליך משותף. ההורים עדיין לא יודעים, אולי מרגישים. אנחנו משתנים בקצב שלנו. מוצאים את המקום המדויק לנו בעולם.

חוששת מידו הארוכה של אבי


ר. 22, אם לפעוט, מודיעין עלית: אבי הוא דמות תורנית המקורבת לאחד מגדולי הדור. הייתי נערה חרדית שלמדה במסגרות חינוך אדוקות מהמיינסטרים החרדי. במהלך השנים הבעתי דעות שנחשבו מרדניות. שאלתי שוב ושוב (את עצמי ואת הסובבות אותי), מדוע האחריות על השליטה העצמית של הגברים נופלת על כתפיהן של הנשים? למה אני צריכה לכסות את עצמי במקום שהם ילמדו לשלוט במחשבות ובמעשים שלהם? בגיל 18 התחתנתי. בעלי למד בישיבות חרדיות והיה קשור ומקושר מאוד לחסידות שאנחנו משתייכים אליה. הוא שימש גבאי של האדמו"ר, וכמובן הקפיד ללבוש את הבגדים המסורתיים באופן הייחודי לחסידות. לאחר החתונה עברנו למודיעין עילית. הרגשתי שעליי לכבד את בעלי והשתקתי את השאלות והמחשבות. בשנתיים הראשונות חיינו כמו כל זוג חרדי אחר. החיים היו רגילים וצפויים עד שנחשפנו לסדרה "המורדת". צפינו בה כל אחד בנפרד, ואז שוב ביחד. בצפייה המשותפת חווינו רגע מכונן, הבנו שכל זה לא בשבילנו. עד לאותו רגע כל אחד מאיתנו עבר דרך משלו, ובצפייה המשותפת הצטלבו הדרכים. לולא היינו מסונכרנים מבחינת התזמון, אין לי ספק שזה היה נגמר רע. תוך כדי הצפייה בסדרה התחלנו לדבר והבנו שאנחנו באותו ראש. כיום, אף על פי שכלפי חוץ אנחנו נראים חרדים, אנחנו לא שומרים כלום. אני זוכרת את הפעם הראשונה שחיללנו שבת בפרהסיה. צעדנו מבית הוריי לבית חמותי, דרך ארוכה למדי, ולבעלי התחשק לעשן סיגריה. הוא – בשטריימל וקפוטה מבריקה, אני בבגדי שבת ונעלי סירה. כשעישן, רעדתי מפחד שיגלו אותנו. בפעם אחרת גיסי הגיע אלינו לשבת. עבורו שמרנו שבת כהלכתה, כולל סעודות ותפילות בבית הכנסת. רק בחדרנו עשינו ככל העולה על רוחנו. בשבת בצהריים בעלי היה שקוע בטלפון, חבוש אוזניות. אחיו נכנס לחפש משהו ותפס אותו על חם. לא הייתה לנו ברירה, יצאנו מהארון מולו. למזלנו, הוא אדם טוב וסודנו שמור. אנחנו חייבים להישמר ולהיזהר. אם נצא בשאלה באופן פומבי נהפוך את המשפחות שלנו לפגומות. יש לי אחיין ואחיינית שרק נכנסו לשוק השידוכים. אם ישמעו עלינו, אף משפחה טובה לא תרצה להשתדך איתם. מעבר לזה, אני חוששת מידו הארוכה של אבי. הוא אדם מיוחס ויש לו הרבה כוח והשפעה. אם ישמע שעזבתי אני עלולה לשאת בתוצאות קשות.

מסתכל על ילדיי ורואה את האזיקים שלי


ג. בן 40 ואב ל-8: אף אחד לא חושד בי. אני דמות מרכזית בקהילה שבה אני חי. פונים אליי בשאלות ומתייעצים איתי. בקרוב אני עתיד להתמנות לתפקיד רבני ולקבל משכורת טובה. אני בן לשושלת רבנים מפוארת, כולם נושאי משרות רבניות מכובדות בקהילה הליטאית. גדלתי עם כפית זהב בפה. ילדות מאושרת, ביטחון מלא בצדקת דרכי, בצדקת דרכנו. התחושה שליוותה אותי, כמו את חבריי, הייתה שאנחנו יכולים לנצח בכל קרב מוחות, שהרי האמת הצרופה היא לצידנו. האינטרנט פרץ לחיי כשהייתי בחור צעיר. הוצפנו אזהרות והפחדות בעניין הסכנות שבדבר, כמובן, דבר שרק סקרן אותי יותר בעניין ההמצאה החדשה. את תיבת המייל הראשונה שלי פתחתי ב"קפה אינטרנט" במרכז כלל בירושלים. במשך חודשים ארוכים נהגתי ללכת לספרייה הלאומית ולספרייה באוניברסיטת בר אילן, הייתי מוודא שאין מי שמזהה אותי, וגולש בסתר. התחתנתי בגיל 19, עזבתי את הישיבה ועברתי לכולל. בכולל הזה אני לומד עד עצם היום הזה. לאחר נישואיי, ומתוך רצון להתיישר עם המצופה ממני, נמנעתי מלגשת לאינטרנט. לאחר כמה שנות התנזרות רכשתי מחשב ומודם סלולרי ללא ידיעת אשתי. החשיפה למרחבי הידע העצומים ברשת השאירה אותי בהלם תרבותי. כאמור, הייתי בטוח כל השנים שהאמת הצרופה היא לצידי ולצד האמונה האורתודוקסית, ואמונה זו, לפתע, עמדה במבחן. נתקלתי באנשים המחזיקים בתיאולוגיות שונות, המשתייכים למגזרים שונים ולתרבויות אחרות – וכל אחד מהם, בדיוק כמוני, טוען שהאמת לצידו. בילדותי, כשהייתי רץ לאבי לאחר מריבה עם חבר, התגובה שלו תמיד הייתה: "ועכשיו, ספר לי את הסיפור מנקודת המבט של הילד השני". הוא לימד אותי להבין שלכל סיפור יש שני צדדים לפחות, ולכל צד יש נרטיב משלו. וכך, כשפגשתי נרטיבים רבים כל כך, התחילו לצוץ בתוכי סימני שאלה. התוודעתי לעצכ"ח (עצור, כאן חושבים), פורום אינטרנטי ששימש פלטפורמה מכובדת ורצינית לדיונים מעמיקים. היו שם התכתבויות ארוכות ומפורטות, עיסוק בנושאים שמשכו תגובות מפרופסורים, מפילוסופים, מרבות רפורמיות, מיהודים קראים, מחילונים משכילים, מחרדים שחושבים קצת אחרת ועוד. הייתי מהופנט לתכנים. עברתי תהליך ארוך, התחלתי בתחושה שאני נזר הבריאה, פסגת העולם; בנו של רב. חשבתי שאני הכי מוכשר, הכי מוצלח, ובעיקר – יודע כול. אט אט התקלפו ממני כל ה"אמיתות" הללו. הבנתי ששום דבר מזה לא נכון, שהידע שלי קטן ואזוטרי. תחושת הביטחון בתפיסת העולם שלי הלכה והתערערה. בינינו, האנוסים, אנחנו נוהגים להתלוצץ ולומר שאלוהים שם את הפורנו באינטרנט כדי להסתיר את ויקיפדיה... עליי הוא לא הצליח לעבוד. קראתי בלי סוף; מאמרים, דיונים, ויכוחים, ערכים בוויקיפדיה. השאלות נערמו בתוכי, אבל עדיין לא חיברתי הכול לסיפור שונה מזה שגדלתי עליו. עדיין למדתי בכולל וקיימתי מצוות. נקודת המוצא שלי הייתה שטוב לי לנהל אורח חיים דתי. חונכתי להאמין שהדת היא האושר האמיתי בחיים, ולא רציתי לעזוב. הייתי אב לארבעה בשלב זה, הטקסים הדתיים היו טובים בעיניי, וחשבתי שתפילה יכולה להיות בעלת משמעות אוניברסלית, בתנאי שאני מתפלל שאהיה אדם טוב. קיום מצוות לא הכביד עליי, והמשכתי בצורת החיים החרדית כחמש שנים נוספות. השלמתי עם מצבי, ידעתי שאני לא מאמין בכלום אבל ידעתי גם שאין דרך בה אוכל לשנות את המציאות שלי. כאשר התוודעתי לאנשים נוספים במצבי, התחלתי לחשוב שדרך חיי אינה גזרת גורל. בעזרת ארגון (שנסגר מזמן) הכרתי עוד כחמישה-עשר אנוסים, והתחלנו להיפגש. המפגשים הללו לוו תמיד בחשש, שמא הסתנן אליהם אדם שכוונותיו זרות ויחשוף אותנו. למרות החששות הכבדים, בעיקר הפחד שהסוד ייחשף ואאבד הכול, הצלחתי לרקום קשרים אישיים עם חלק מהאנשים. לא כולם נותרו "אנוסים", חלק מהם החלו תהליך של יציאה ושינו את המציאות שלהם. זה היה מעורר קנאה ומציף במחשבות. כל עוד חייתי בתוך העולם החרדי ולא היה לי קשר קרוב עם העולם שמחוץ לחומות (אין לי עבודה, אין לי אנגלית, אין לי קשר ממשי עם אנשים שאינם דתיים) לא הכרתי משהו אחר. פתאום זה השתנה. נהיו לי חיי חברה ווירטואליים ואיתם הגיע רצון גדול לחופש. לדוגמה, התעורר בי צורך להשתמש בסלולרי בשבת. אבל איך אעשה זאת מבלי להיתפס? איפה אוכל להחביא אותו? רצונות מודחקים כמו אלה הפכו את מציאות חיי לקשה וכואבת. אין לי דרך לצאת מהמצור – הכלא שלי אינו החומות עצמן, אלא הדלת הנעולה בפניי. אני אב לשמונה, חסר השכלה. לעולם לא אצליח לעמוד בתשלומי מזונות. מה גם שאם אצא למסע הזה, המערכת החרדית עלולה לנקוט צעדים קשים, כפי שעשתה במקרים אחרים של יוצאים, ולהפריד אותי מילדיי. הילדים הם ליבת הכאב בסיפור שלי. אני מאוד אוהב את ילדיי, הם נותנים משמעות לחיי. מצד שני, אני מסתכל עליהם ורואה את האזיקים שלי.

הכותבים שלנו

איזי פוליאס

כותב טורי דעה

רסל דיקשטיין

כותבת במגזין

שניאור שפרינצין

כותב אורח

אליאור מור יוסף

כותב אורח

שפרה יעקובוביץ

כותב אורח

אלישבע גרנות

כותב במגזין

מריה אסטריכר

כותב במגזין

ברוריה לבנון-אברהם

כותב אורח

שי פיאטיגורסקי

כותב אורח

קצת על התקופה...

מגזין "התקופה" מביא אל קדמת הבמה את חייהם, הגיגיהם ויצירותיהם של יוצאי החברה החרדית.

דרך הכתבות ניתן יהיה להבין את המסע העובר על אדם שהחליט לצאת מן החברה החרדית (לאו דווקא אל זה החילוני אלא בכלל), מהן התובנות שמקבלים במסע כזה וכיצד יוצאים יוצרים להם דרך חדשה שעדיין לא הלכו בה מעולם - כל אחד ומסלולו הוא, כל נשמה ונטיית הלב שלה.
דילוג לתוכן