התחברות

נא הכנס את מספר הטלפון שלך למטה נא הכנס את הקוד שנשלח לטלפון שלך שלח קוד מחדש
עדיין אין לך משתמש? הרשם ליוצאים לשינוי עכשיו!

התקופה

פלצות


שׁוּב יְקִיצָה. בַּחֶדֶר עִם הַוִילוֹנוֹת. הַלֵּב הוֹלֵם מְרִיצָה אַךְ הָרַגְלַיִם מְאוּבָּנוֹת. אֲנִי יְשֵׁנָה וְלִבִּי עֵר, אֲנִי - מִבְּכִי לְבָנָה וְהוּא - לְצִדִּי נוֹחֵר... אֲנִי - לְדוֹדִי וְדוֹדִי חָמַק עָבָר וְאֵיךְ יְהֵא לְסַעֲדִי כְּשֶׁהוֹתִירָנִי בַּת נֵכַר. הַמֶּלֶךְ מֵת בִּשְׂדֵה הַמְּצִיאוּת וְשֶׁקֶר הָיְתָה הַתִּקְוָה. 'אֱלוּל'. וְ'דָגִים'. וְ'פַּלָצוּת'. וְאִישׁ לֹא לִמֵּד אַהֲבָה.

נכנס בשאלה


בפיוט הבא הבאתי ביטוי לרגשותי על היותי בוגר פולחן החרדיות,

בו כל המעשים ואפילו המחשבות היו משועבדים כולם לחברה החרדית, נטולי חיים וצמצום ידע. לאחר שהתעקשתי לצאת מהמסגר והחומות הבנתי כמה הסתירו ממני וכמה הטעו אותי, וככל שהתבאסתי מהחיים הצעירים שהפסדתי עוד יותר התעוררה בי התקוה מכך שאת המשך חיי אדע כבר לנתב לדרכי החופשית, השקפתי היום היא שהאמונה והתורה אינן משועבדות ואינה מחוייבות לצמצום וההתנזרות החרדית, וייתכן שאף מנוגדות לה.     ימים קשים, תלאות מפרכות, כל אדם, חווה בעולם, מי יותר, ועל מה ויתר,   מי פחות, ויותר ברגשות, אך לפעמים נדמה, שאין מענה, בודד בעולם, והכל נעלם,   ידיד קרוב, נהיה רחוק, הלב טעון, וכ"כ כאוב, אך תמיד, גם אחר שנים,   האור זורח, והכל פורח, הישועה צומחת, ולפעמים מלבלבת, והתובנה משתנית, הדברים אמורים, על בחורות ובחורים,   התחילו בחיים, כנאמני החרדים, וגם דתלי"ם, שלפעמים מסתבכים, הבגרות והחיים, גורמים להפנים,   לגלות ולהכיר, להתוודע ולהרגיש, לחקירה בררנית, ולדעה עצמית, החל בסבלם, וכלה במחשבתם,   במסקנתם להשתנות, נהפכים לקורבנות, מתחילים בבדידות, ומוצאים ידידות, יש שנסתרים, ממשפחה נפחדים,   כמהים לחופשיות, ולדרור בציפיות, לחיים מנוצלים, מפותחים ושלווים, יש שכופרים, בבדיות אינם מאמינים,   אך יש שמאמינים, ואפילו שומרים, אך מכירים, במידת הרחמים, עולמו נתון, להנות יצור,   חוקים ומשפטים, לחיים טובים, יודע ומכיר, רצון בנים, פניו לעזר, ולא לסבל,   לא לנזירות, ולא לפרישות, הפינוק מצוה, והסיגוף חטאה, תורה מועילה, רק בחמלה,   הריחוק וההתנכרות מחוץ למחנינו, הקירוב ומכובדות לכל אחינו, שילוב תורה בחיים נר לרגלינו.  

למות מבפנים


למות מבפנים זה להביט בזריחה ולהיזכר שעוד מעט תגיע השקיעה.. למות מבפנים זה להסתכל על אנשים צוחקים ולשאול את עצמך מדוע? למות מבפנים זה לחגוג יום הולדת ולשמוח שעוד שנה חלפה והנה אתה קרב לסוף. למות מבפנים זה לקום כל יום מחדש ללוויה שלך עצמך בה אף אחד לא מודע למותך ואתה היחיד, המבכה את לכתך. למות מבפנים זה להתקשות להירדם ולהבין שאדם ישן... לא יכול להירדם. למות מבפנים זה לנסות לנשום ולהבין שאדם מת לא יוכל לנשום עוד לעולם. למות מבפנים זה לנסות לשוות לעצמך מראה נורמטיבי בזמן שבתוכך מתנהלת מלחמת עולם שהנפש שלך נפלה בה חלל. למות מבפנים זה לעשות מה שכולם עושים... רק ללא מטרה... לעשות כדי להיות... להיות משהו. מישהו. למות מבפנים זה להיות דיסק שהחיים שרטו אותו ולעולם לא ישוב להשמיע את אותה מנגינה. למות מבפנים זה להיות נבחן כל רגע מחדש במבחן עם אלפי שאלות שהמוח מציג בפניך ולדעת שכדאי לך לפרוש מראש כי לאף אחת לא תמצא תשובה. למות מבפנים זה להילחם בך עצמך,לנסות להרוג את האני שלך כי הוא לא נותן לעצמך לחיות. למות מבפנים זה לשאול את עצמך מי הוא בעצם האני שמנסה להרוג אותי ולמה הוא עדיין קיים??? למות מבפנים זה להיות בעצם הצל של האדם שנועדת להיות... מעט מושחר לא ברור. מגיח עם בוקר לכמה רגעים ונמלט. למות מבפנים זה ההיפך מלהיות דכאוני. כי בדיכאון אתה מבכה על דברים שרצית להיות ולא הצלחת, על אובדנים שחווית, אתה מדוכא  על עצם היותך דיכאוני. אך כשאתה מת מבפנים אתה לא מבכה על שום דבר... אתה לא מנסה לשנות כלום אתה פשוט היצור שהחיים הפכו אותך להיות. כשאתה מת מבפנים אין בך שאיפות, אין רצונות, אין כלום. כי למות מבפנים זה למות כשאתה חי ולהסתכל איך נגמרים החיים ואיתם אתה. כי כשאתה מת מבפנים אתה מת פעמיים, פעם אחת כשאתה חי ובשניה כשאתה מת.     צילום: Olivér Nagy

שברי לוחות


שִׁבְרִי לוּחוֹת מֻנָּחִים בָּאָרוֹן שְׁבָרַי נָפוֹצוּ בָּרוּחַ וְכֹל הַמְּאַסֵּף יֵלֵךְ אַחֲרוֹן חִזָיוֹן מְדַבֵּר וְסִיר נָפוּחַ שְׁמָמָה עַל פְּנֵי מִדְבָּר סִינִי גַּם הָהָר כְּבַר לֹא עַשֵּׁן יָבְשׁוּ כָּל מֲעַיָנַי וְזֶה אֲשֶׁר לֹא יָנוּם - יָשֵׁן אַיֵּה קוֹלוֹת וְלַפִּידִים? הֵיכָן הַסְּנֶה הַבּוֹעֵר? בְּאֶרֶץ צִיָּה הוֹלְכִים אֲבוּדִים רַק הֵד קוֹלֵנוּ הוֹלֵךְ וְחוֹזֵר 'יָפָה הִנְּךָ רעייתי וּמוּם אֵין בְּךָ' מִי יַגִּיד לָנוּ זֹאת? וּמִי יֵדַע לוֹמַר לָעַם בֶּטַח הֵיכָן שׁוֹכֶנֶת אֶרֶץ מַעְיָנוֹת  

ציור:

Joshua passing the River Jordan with the Ark of the Covenant, by Benjamin West, 1800, oil on wood, 895 * 677 mm.

נחמת שוטים


בַּיּוֹם שֵׁהַקוֹרוֹנַה נֶעֶלְמָה, הִרְגַּשְׁתִּי קָצַת עָצוּב. וְלֹא סִפַּרְתִּי עַל זֶה לְאַף אֶחָד, כִּי הִרְגַּשְׁתִּי מְרֻשָּׁע, וְלֹא רָצִיתִי שֶׁיֵּדְעוּ.   לֹא רָצִיתִי שֶׁיָּדְעוּ, שֶׁכְּשֶׁהַכֹּל מִתְעוֹרֵר לְחַיִּים; הַבּאָרִים, הַחֶבְרָ'ה, הָרַעַשׁ, פְּקָקִים.. אֲנִי מִצְטַנֵּף בְּקַצֵּה שֶׁל מִטָּה, מַרְגִּישׁ חֲרָדָה, "נִשְׁאַרְתָּ מֵאָחוֹר!" צוֹעֶקֶת לִי בָּאוֹזֵן, בִּלְחִישָׁה   וְזֶה לֹא שֶׁמַּמָּשׁ 'איּן לִי לְאָן לַחֲזֹר'.. פָּשׁוּט שֶׁעוֹד לֹא מָצָאתִי אֶת עָצְמִי שָׁם, בָּעוֹלָם אָאוּטְסַיְדֶּר כָּזֶה, שֶׁסָּבְבָה.. זוֹרֵם, אֲבָל אֵם תִּתְקָרֵב אֵלָיו יוֹתֵר מִדַּי, הוּא הוֹפּ! נֶעְלָם   אִם רַק הָיָה לִי כֶּלֶב, וְכֶסֶף, וְאוֹפִי פָּחוֹת מְתֻסְבָּךְ, וְהַוֶּסְפָּה שֶׁלִּי לֹא הָיְתָה מִתְקַלְקֶלֶת בָּטוּחַ שֶׁהָיִיתִי כְּמוֹ כֻּלָּם, עוֹלֶה עַל מַסֵּכָה, וְנוֹסֵעַ לָעִיר לַחֲגֹג כְּמוֹ כָּל חַי בְּסֶרֶט   אָבַל בְּמַצָּבִי, אִם הָיוּ שׁוֹאֲלִים אוֹתִי; רַע אוֹ נוֹרָא? אָפֹר אוֹ שָׁחֹר? אוּלַי עָדִיף לִי בַּבַּיִת.. הָיִיתִי אוֹמֵר, עוֹד מֻקְדָּם לִי לַחֲזֹר   אוּלַי עָלָי הֵם אָמְרוּ, אֶת אוֹתוֹ מִשְׁפָּט שֶׁל חָכְמָה אוּלַי אֲנִי זֶה שֶׁצָּרַת רָבִים אֶצְלוֹ הִיא בֶּאֱמֶת נֶחָמָה.   צילום: דבורה עמית. פנום פן, קמבודיה.

מְחַכָּה לַאוֹטוֹבּוּס


בְּדִירָה קְטַנָּה חֲשׁוּכָה מְעַט, בַּבִּנְיָן הַפִּנָּתִי הַצָּמוּד לַתַּחֲנָה, גַּלִּי יוֹשֶׁבֶת עַל הַסַּפָּה בַּסָּלוֹן, וּמְחַכָּה לַאוֹטוֹבּוּס שֶׁיַּחֲזִיר אֶת הַבָּנוֹת מִמֶּרְכַּז הָעִיר.   הַתְּמוּנוֹת שֶׁל הַיְּלָדוֹת הַצְּעִירוֹת, מֻנָּחוֹת בְּאֹפֶן בּוֹלֵט וּמְכֻוָּן, בְּפִנַּת הַזִּכָּרוֹן עַל הַמְּזָוֶה בַּצַּד, וּמְחַיְּכוֹת אֵלֶיהָ כָּל הַזְּמַן, כְּדֵי שֶׁחָלִילָה לֹא תִּשְׁכַּח אוֹתָן, וְשׁוּב תִּזָּכֵר, וְאָז יִהְיֶה לָהּ קָשֶׁה מִדַּי.   הַשָּׁנִים חָלְפוּ, אוֹטוֹבּוּסִים עָבְרוּ, וְגַם רַכֶּבֶת קַלָּה, וּכְבָר נָטְעוּ לְזִכְרָן גַּן בַּשְּׁכוּנָה. יְלָדֶיהָ הָאֲחֵרִים כְּבָר בָּגְרוּ, חֶלְקָם בִּתְשׁוּבָה חָזְרוּ אוֹ לְתַלְמִידֵי כַּהֲנָא הִצְטָרְפוּ.   וְגַּלִּי...   גַּלִּי לֹא חָזְרָה בִּתְשׁוּבָה, לֹא הִצְטָרְפָה לְשׁוּמָקוֹם, לֹא נָטְעָה שׁוּם דָּבָר, וְלֹא נָקְמָה בְּאַף אֶחָד...   מֵאָז הַפִּגוּעַ, גַּלִּי יוֹשֶׁבֶת עַל הַסַּפָּה בַּסָּלוֹן, וּמְחַכָּה לַאוֹטוֹבּוּס שֶׁיַּחֲזִיר אֶת הַבָּנוֹת מִמֶּרְכַּז הָעִיר.   כתיבה וצילום: נתי גלזר

שחר חדש


בא לי לעצום את העיניים ולקום לבוקר של שחר חדש, בו זקנים יובילו עגלות צעירים וצעירים ידחפו כסאות גלגלים. בו הים יהיה מקום טוב ובריא להיות בו ולא מפגש של חיידקים גדול. בו הזום יהיה בקשה של תייר שיבקש לראות את ההר קרוב וחד. בו מסכה תעלה לי מיד את האסוציאציה של פורים ורופא שיניים. בו החדשות יהיו משעממות ויתקצרו לחצי שעה של פקקים ואולימפיאדות של מים. בו אנשים ידחפו בהופעות של זמרים ויהיה מחסור בכרטיסים להופעות של חצאי גמרים. בו קופסאות שימורים יהיו עמוק בארונות והמקרר יהיה טרי מהירקן עם סחורה מהשדות. בו נחזור להתלונן על שירות איטי ומסעדות מפוצצות עד אפס מקום. בו לגננת יהיה שם והתינוק יהיה חצי מהיום במעון. בו גני שעשועים יהיו מלאים וילד יבכה מרורים על נדנדה תפוסה על ידי ילדה עם צמה. בו רפואה תעסוק בלמצוא פיתרון לסרטן ותרופות לאריכות ימים. בו ילד יראה את סבא שלו פנים אל פנים. בא לי לקום לבוקר של שחר חדש עם חיוך ענקי ותלונה לא פוסקת שאין לי זמן להיות בבית. אין לי זמן לראות סדרות וסרטים. אין לי זמן לקרוא ספרים ועיתונים. אין לי זמן להכין שיעורים ובעיקר אין לי זמן כי בערב אני אצא עם חברים. בא לי לקום לבוקר נפלא שהאיום היחיד יהיה הגעת לשיבה טובה.   צילום: דבורה עמית הא ג׳יאנג, ויאטנם.

פתאום זה מותר


פתאום זה מותר. לדבר על מצב רוח נחות להתלונן על בדידות לא אני דפוק. זה העולם.
מסכת בד מחליפה איפור שכבה אחר שכבה של ייצוגיות מתקלפות וחושפות חושפות את האדם האמיתי האוניברסאלי, מעבר לדת מעבר ללאום וגיאוגרפיה במערומיו, בחרדותיו ברגישותו ובהישרדותו פתאום זה מותר. 'אחי, איך אתה שורד'? במקום 'אחי, איך הולך?' אנשים מקווים לטוב מאחלים בריאות נשיאים וראשי ממשלה נושאים עינם לשמים גברים מחוספסים הופכים לרגישים גברות מוצלחות יוצאות לחל''ת גם האו.סי.די. עובר נורמליזציה פתאום זה מותר להיות חלש, עצוב, חרד. להיות בקטסטרופה. וכל אנשי הצער וההתמודדות שחייהם בשגרה קטסטרופלית יוצאים בשמחה ממחילותיהם מביעים צערם בהיתר. מותר לכם מותר לכם מותר לכם. שמנו מסכות. חשופים מאי פעם התרחקנו 2 מטר. קרובים מאי פעם.

תפילת האנוס בעת המגפה


יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנַיִךְ מַגֵּפַת הַכֶּתֶר שֶׁלֹּא תִּקְרְבִי לְרָעָה וְלֹא תִּפְגְּעִי חָלִילָה בְּאֵי מִי מֵהָאֲנוּסִים וְהַנֶּאֱלָצִים לִחְיוֹת חַיִּים כְּפוּלִים. שֶׁלֹּא יִבְעוּ מַצְפּוּנֵיהֶם, לֹא תִּגָּלֶה עֶרְוָתָם וְלֹא יֵצֵא קְלוֹנָם בָּרַבִּים. פָּן יִוָּדַע כִּי לֹא הָלְכוּ בַּדֶּרֶךְ הַסְּלוּלָה לָהֶם, בִּדְרִישׁוֹת הַקָּהָל לֹא עָמְדוּ וּבְמוֹשַׁב בֵּית הַכְּנֶסֶת לֹא יָשְׁבוּ. כִּי אִם בְּתוֹרַת הַשֵּׂכֶל חֶפְצָם וּבְדִבְרֵי כְּפִירָה יֶהְגּוּ. וְאִם בִּהְיוֹתָם סְמוּכִים עַל שֻׁלְחַן מְלָכִים לֹא נִמְנְעוּ מִלְּהִתְעַנֵּג בְּתַעֲנוּגִים וּלְהִתְעַדֵּן בְּעִדּוּנִים וְאַף הִתְעָרְבוּ בִּמְחוֹלוֹת מְשַׂחֲקִים, הַלֹּא שׁוֹאָה תְּמִיטֵם [תְּמוּטֵם קְרִי]. מֵי יִתֵּן וְתֵעָצֵר הַמַּגֵּפָה וְלֹא נֵדַע עוֹד בֶּהָלָה.

אוּלַי נַחֲזֹר וְזֶהוּ


אוּלַי נַחֲזֹר וְזֶהוּ. בִּשְׁבִיל מָה אֲנַחְנוּ צְרִיכִים אֶת כָּל הַבָּלָגָן הַזֶּה. הֲרֵי יֵשׁ חֲתֻנּוֹת, בַּר מִצְווֹת, מִשְׁפָּחָה חַמָּה וּמְגוֹנֶנֶת. רֵיחוֹת וּמַאֲכָלִים, מַנְגִּינוֹת וַחֲבֵרִים. נַחֲזֹר לַנּוֹחַ, לַמֻּכָּר וְלַיָּדוּעַ. נִתְלַבֵּשׁ כְּמוֹ כֻּלָּם. נַעֲשֶׂה מָה שֶׁצָּרִיךְ. פָּשׁוּט נִזְרֹם. לָמָּה לֹא. נִהְיֶה חֵלֶק. נַרְגִּישׁ שֶׁאֲנַחְנוּ רְצוּיִים. כְּמוֹ פַּעַם. כְּמוֹ שֶׁהָיָה כְּשֶׁרַק הִתְחַלְנוּ. וּכְשֶׁנָּשׁוּב, בֶּטַח יְקַבְּלוּ אֶת פָּנֵינוּ בְּהִתְפַּעֲלוּת וְהַעֲרָצָה. וּנְמַלֵּא אוּלַמּוֹת עִם הַרְצָאוֹת עַל הַדֶּרֶךְ שֶׁעָשִׂינוּ. וְהַקָּהָל הַקָּדוֹשׁ יִמְחָא כַּף. וְיָרִיעַ בְּהִתְלַהֲבוּת מְרוֹמֶמֶת. וְנִתְחַזֵּק וּנְחַזֵּק. וְיִהְיֶה כֵּיף. וְאוּלַי בְּעֶצֶם לֹא.   קולאז': רוני דגן

הכותבים שלנו

איזי פוליאס

כותב טורי דעה

רסל דיקשטיין

כותבת במגזין

שניאור שפרינצין

כותב אורח

אליאור מור יוסף

כותב אורח

שפרה יעקובוביץ

כותב אורח

אלישבע גרנות

כותב במגזין

מריה אסטריכר

כותב במגזין

ברוריה לבנון-אברהם

כותב אורח

שי פיאטיגורסקי

כותב אורח

הניוזלטר שלנו

קבלו את כל הכתבות הכי מענינות והכי חדשניות ישירות למייל

קצת על התקופה...

מגזין "התקופה" מביאה אל קדמת הבמה את חייהם, הגיגיהם ויצירותיהם של יוצאי החברה החרדית.

דרך הכתבות ניתן יהיה להבין את המסע העובר על אדם שהחליט לצאת מן החברה החרדית (לאו דווקא אל זה החילוני אלא בכלל), מהן התובנות שמקבלים במסע כזה וכיצד יוצאים יוצרים להם דרך חדשה שעדיין לא הלכו בה מעולם - כל אחד ומסלולו הוא, כל נשמה ונטיית הלב שלה.

רוצה לכתוב למגזין התקופה?

דילוג לתוכן