יוצאי החברה החרדית: אתגרים בתעסוקה וקידום תעסוקתי
|
2025
|
אדר אניסמן וצביקה דויטש
|
מחקרי יוצאים לשינוי
/
לימודי ליבה
/
השכלה גבוהה
/
השכלה ותעסוקה
|
מסמך זה סוקר את נתוני ההשכלה והתעסוקה של יוצאות ויוצאי החברה החרדית בהשוואה לשלוש קבוצות: יהודים לא־חרדים – המייצגים את החברה שבה היוצאים שואפים להשתלב; חרדים מבית – המייצגים את החברה שהיוצאים עזבו; ומצטרפים – מי שגדלו בחברה הלא־חרדית ושואפים להשתלב בחברה החרדית. הנתונים מדגימים את הפוטנציאל הגבוה של היוצאים, הנובע מהפנמת הנורמות של החברה שבה הם שואפים להשתלב, אך גם את הפערים הנובעים מחסמי העבר המשותפים של היוצאים ושל חרדים מבית ומחסמי ההווה הייחודיים ליוצאים.
המסמך מראה שהמדינה מכירה בחשיבות הקידום של תעסוקה איכותית בקרב אוכלוסיות בעלות חסמים ייחודיים, וכן בתפקידם החשוב בהקשר זה של תוכניות ומרכזים הוליסטיים המתאימים לאוכלוסיית היעד. החסמים העומדים בפני היוצאים מראים כי יש צורך וביקוש רב למענים הוליסטיים ומותאמים, שיאפשרו ליוצאות וליוצאים לצמצם את פערי העבר וההווה ולמצות את הפוטנציאל שלהם בתעסוקה איכותית.
|
מאפייני גיוס ושירות בקרב יוצאות ויוצאי החברה החרדית
|
2025
|
אדר אניסמן ושני קפלן
|
מחקרי יוצאים לשינוי
/
שירות צבאי
|
שיעור המתגייסים מקרב בוגרי החינוך החרדי נמוך ביחס לאוכלוסייה הכללית, ונמוך לנורמות תרבותיות שהשתרשו בחברה החרדית ולתפיסה כי עצם השירות מתנגש עם אורח החיים החרדי. מחקרים קודמים (דויטש ושנפלד, 2023; קפלן ודויטש, 2024) מצאו שמרבית בוגרי החינוך החרדי שמתגייסים לצה"ל הם יוצאי החברה החרדית.
המחקר הנוכחי משלב ניתוח סקרי למ"ס, נתונים מנהליים של צה"ל, סקרים שהועברו בקרב יוצאי החברה החרדית ומחקר איכותני. המחקר בוחן את המאפיינים הייחודים של המתגייסים יוצאי החברה החרדית לצה"ל בהשוואה לכלל בוגרי החינוך החרדי בהיבט של שיעורי הגיוס, הסיבות לגיוס ואי־גיוס בקרב היוצאים והיוצאות, סוג השירות שלהם בצה"ל ואופן השתלבותם בחברה הכללית לאחר השירות.
מהנתונים עולה כי קיים קשר בין גיל היציאה מהחברה החרדית לבין השירות הצבאי בכלל ומסלול השירות בפרט. בנוסף מהמחקר עולה שמרבית היוצאים המשרתים לצה"ל מתגייסים לאחר היציאה או תוך כדי תהליך היציאה. השירות בצה"ל נתפס אצל רובם ככלי להשתלבות בחברה הישראלית, גם במקרים של שירות במסלול ייעודי לחרדים. ממצא זה מספק הקשר לממצאים קודמים, המובאים במחקר זה ומראים כי 60%–70% מכלל המתגייסים מרקע חרדי הם יוצאים (דויטש ושנפלד, 2023), וכי סביר להניח כי נתון זה נכון גם לעת הגיוס.
בנוסף, המחקר מצביע על סיבות לשיעור הגיוס הנמוך בקרב נשים יוצאות החברה החרדית, ותרומות אפשריות של השירות הצבאי ליוצאים וליוצאות הבוחרים בו.
|
שנתון יוצאים עם נתונים 2024
|
2024
|
עורכים: אדר אניסמן וצביקה דויטש
|
השכלה ותעסוקה
/
מחקרים בולטים
/
שירות צבאי
/
יציאה מהחברה החרדית
/
חרדים
/
מדיניות ורווחה
/
משפחה וקהילה
/
חזרה בתשובה
/
לימודי ליבה
/
השכלה גבוהה
|
זו הפעם הרביעית ברציפות ששנתון יוצאים עם נתונים יוצא לאור - ובו מרוכזים כל הנתונים על תנועת היציאה מהחברה החרדית.
השנתון שם לו למטרה להציג תמונה מייצגת, השוואתית ומקיפה של יוצאות ויוצאי החברה החרדית (המכונים גם "חרדים לשעבר") בכל האמור במאפייניהם הדמוגרפיים, ההשכלתיים והתעסוקתיים. עד כה המידע המחקרי עליהם היה מוגבל, שכן מלבד הנתונים שפורסמו בשנתון זה בשנים האחרונות בהתבסס על מאגרי הנתונים המייצגים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כמעט שלא פורסמו נתונים מייצגים על יוצאי החברה החרדית, והמעט שפורסם אינו מציג תמונה מקיפה והשוואתית של מאפייניהם. שנתון זה בא למלא את החסר באמצעות ניתוח נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והשוואת המידע על יוצאי החברה החרדית לקבוצות אחרות שמסווגות על בסיס השתייכותן לחברה החרדית בהווה ובעבר.
השנתון מחולק לחמישה פרקים: מגמות ביציאה ונתונים על גיל ומידת דתיות, מאפייני היוצאים, תעסוקה לגברים, הקשר עם המשפחה, השכלת נשים ועוד...
פרק א מציג מגמות בשיעורי היציאה מהחברה החרדית, וכן מציג נתונים על גיל היוצאות והיוצאים ועל מידת דתיותם
כיום.
פרק ב סוקר את המאפיינים של היוצאות והיוצאים: אזורי מגורים, מצבם המשפחתי, נתוני שירות בצה"ל או בשירות
אזרחי וכן רמות השכלה.
פרק ג עוסק בתעסוקה לגברים: מציג מגמות במדדי שילוב בכוח העבודה, בכללם שיעורי התעסוקה והאבטלה, וכן נתונים
על מקצועות המועסקים בדגש על תחומי ההייטק.
פרק ד סוקר את מאפייני היוצאים בכל האמור בקשר עם המשפחה, מדדי רווחה כלכליים כגון שביעות רצון מהמצב
הכלכלי ורמת חיים כללית, וכן מדדי רווחה כמו תחושות של בדידות ודיכאון.
פרק ה עוסק בהשכלת נשים: מתאר את מערכת החינוך החרדית לבנות ומציג נתונים על הקשר בין השלב שבו הנשים
היוצאות עוזבות את מערכת החינוך העל־יסודית החרדית להשכלתן בהמשך.
לשנתון מצורף נספח מקוון ובו מילון מונחים מורחב, דיון מתודולוגי על שיטת הזיהוי בסקר החברתי ובסקר כוח אדם
בשיטת דש"ת, על סקר ההשתלבות של יוצאים לשינוי, וכן הסבר על טעות הדגימה היחסית שלפיה הוחלט האם לפרסם
נתונים או לסייגם.
מטרת השנתון היא להנגיש את הנתונים אודות היוצאים לכל בעלות ובעלי העניין - קובעי מדיניות, חוקרים, עיתונאים, משקיעים, מעסיקים ונותני שירותים ליוצאים - ארגונים, עו"ס ומטפלים, משרדי ממשלה, מרכזי הזדמנות ועוד...
השנתון הוא פרי מחקר מעמיק ומקיף של מחלקת המחקר של "יוצאים לשינוי".
להורדת השנתון המלא
The Data is Out - 2024 – English
להורדת תקציר השנתון
פרקי השנתון להורדה:
מבוא
פרק א - מגמות בשיעורי היציאה
פרק ב - מאפייני היוצאים
פרק ג - תעסוקה לגברים
פרק ד - קשר עם משפחה
פרק ה - השכלת נשים
שנתונים קודמים:
יוצאים עם נתונים 2023
יוצאים עם נתונים 2022
יוצאים עם נתונים 2021
|
שאילתת יוצאים לשינוי לצה"ל
|
2024
|
שני קפלן וצביקה דויטש
|
יציאה מהחברה החרדית
/
שירות צבאי
|
במסמך זה מובאים לראשונה נתונים רשמיים של צה"ל על בוגרי החינוך החרדי במסלולים כלליים, בתשובה לשאילתא שהגישה עמותת יוצאים לשינוי.
הנתונים מתייחסים לשנים 2021-2019 - לאחר שצה"ל עדכן את שיטת הספירה של בוגרי החינוך החרדי בעקבות המלצות ועדת נומה.
ממצאים עיקריים:
- רוב המתגייסים בוגרי החינוך החרדי משרתים במסלול מעורב ולא במסלול ייעודי לחרדים.
- בקרב בוגרי החינוך החרדי המשרתים במסלולים הכלליים, כרבע נשלחו לגיבושים וימי סיירות, למיונים לתפקידים טכנולוגיים או למיונים לתוכניות עתודה ואקדמיזציה; מתוך המתמיינים, שיעור גבוה צלחו את המיונים.
- באשר למענים וקידום, רק מעטים מבוגרי החינוך החרדי המשרתים במסלולים הכלליים יצאו לקורסי תג"ת (תעודת גמר תיכון), ומיעוט יצאו לפיקוד וקצונה.
לציטוט: קפלן, ש., ודויטש, צ. (2024). בוגרי החינוך החרדי במסלולים כלליים (מעורבים): נתוני צה"ל בתשובה לשאילתת יוצאים לשינוי. ירושלים: יוצאים לשינוי.
לעיבוד המלא של הנתונים: https://tinyurl.com/2dgsd86k
|
שנתון יוצאים עם נתונים 2023
|
2023
|
עורכים: צביקה דויטש ומשה שנפלד
|
יציאה מהחברה החרדית
/
חרדים
/
מדיניות ורווחה
/
משפחה וקהילה
/
לימודי ליבה
/
השכלה ותעסוקה
/
מחקרים בולטים
/
שירות צבאי
|
זו הפעם השלישית ברציפות ששנתון יוצאים עם נתונים יוצא לאור - ובו מרוכזים כל הנתונים על תנועת היציאה מהחברה החרדית.
השנתון שם לו למטרה להציג תמונה מייצגת, השוואתית ומקיפה של יוצאי החברה החרדית (המכונים גם ”חרדים לשעבר“) בכל האמור במאפייניהם הדמוגרפיים, ההשכלתיים והתעסוקתיים. עד כה המידע המחקרי עליהם מוגבל, שכן מלבד הנתונים שפורסמו בשנתון זה בהתבסס על מאגרי הנתונים המייצגים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כמעט שלא פורסמו נתונים מייצגים על יוצאי החברה החרדית, והמעט שפורסם אינו מציג תמונה מקיפה והשוואתית של מאפייניהם. שנתון זה בא למלא את החסר באמצעות ניתוח נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והשוואת המידע על יוצאי החברה החרדית לקבוצות אחרות שמסווגות על בסיס ההווה והעבר החרדיים.
השנתון מחולק לחמישה פרקים ועוסק בשיעורי היציאה בישראל, במאפייני היוצאים ובאופי השתלבותם בחברה - שיעורי היוצאים בצה"ל בהשוואה לשיעורים בחברה החרדית, כמות היוצאים בהייטק, ההשתלבות בשוק התעסוקה, שביעות הרצון מהחיים מידת הקשר שלנו עם המשפחות, מעורבות בחיים הציבוריים ועוד...
פרק א סוקר את שתי השיטות המשמשות אותנו לזיהוי יוצאים ובעלי רקע חרדי בנתוני הסקר החברתי ובנתוני סקר כוח אדם (סכ"א) של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ומשווה אותם לשיטה ששימשה את רגב וגורדון (2021); מציג שיעורי יציאה בשלוש השיטות לפי קבוצות גיל ומגדר; ומציג ניתוח של מגמות בשיעורי היציאה על בסיס נתוני הסקר החברתי.
פרק ב סוקר את מאפיינים של היוצאות והיוצאים: התפלגות הגיל ומידת הדתיות שלהם, אזורי מגוריהם ומצבם משפחתי. עוד מובאים בפרק נתוני שירות בצה“ל או בשירות אזרחי וכן רמות ההשכלה בחלוקה לפי מגדר. רוב הניתוחים מתבססים על הסקר החברתי, ומיעוטם על נתוני סכ“א לגברים בלבד (שיטת דש“ת). במידת האפשר הושוו הנתונים גם לממצאי רגב וגורדון (2021), הכולל גם נשים.
פרק ג עוסק בתעסוקה לגברים: מוצגות בו מגמות במדדי שילוב בכוח העבודה, בכללם שיעורי התעסוקה והאבטלה, וכן נתונים על מקצועות המועסקים בדגש על תחומי ההייטק. עוד מוצג בפרק ניתוח מעמיק של מדדי תעסוקה בקרב בעלי רקע חרדי ושיעור היוצאים מכוח העבודה שלהם. הניתוחים בפרק זה מבוססים על נתוני סקר כוח אדם.
פרק ד סוקר את מאפייני היוצאים בכל האמור ברמת חיים כללית, שביעות רצון מהמצב הכלכלי ומדדי רווחה כמו תחושות של בדידות ודיכאון. עוד מציג הפרק עמדות כלפי שירותי ממשל בנושאים נבחרים. הניתוחים מבוססים על נתוני הסקר החברתי.
פרק ה מציג לראשונה ניתוח ייחודי של מגמות בשיעורי השירות הצבאי של גברים מרקע חרדי בחלוקה בין יוצאים לחרדים מבית בהתבסס על הסקר החברתי, שנוסף על יכולתו לזהות את העבר וההווה החרדיים, מאפשר לזהות שירות צבאי לפי דיווח עצמי.
לשנתון מצורף נספח מקוון ובו מילון מונחים מורחב, דיון מתודולוגי על שיטת הזיהוי בסקר החברתי ובסקר כוח אדם בשיטת דש“ת, וכן הסבר על הטעות הדגימה היחסית שלפיה הוחלט האם לפרסם נתונים או לסייגם.
מטרת השנתון היא להנגיש את הנתונים אודות היוצאים לכל בעלות ובעלי העניין - קובעי מדיניות, חוקרים, עיתונאים, משקיעים, מעסיקים ונותני שירותים ליוצאים - ארגונים, עו"ס ומטפלים, משרדי ממשלה, מרכזי הזדמנות ועוד...
השנתון הוא פרי מחקר מעמיק ומקיף של מחלקת המחקר של "יוצאים לשינוי".
להורדת השנתון המלא
The Data is Out -2023 – English
להורדת המבוא
להורדת פרק א - שיטות ושיעורי יציאה
להורדת פרק ב - מאפייני היוצאים
להורדת פרק ג - תעסוקה לגברים
להורדת פרק ד - מדדי רווחה ועמדות
להורדת פרק ה - גיוס בקרב גברים מרקע חרדי
נספח מתודולוגי
להורדת שנתון יוצאים עם נתונים 2022
להורדת שנתון יוצאים עם נתונים 2021
|
The Efects of Sociocultural Transitioning on Accessibility to Healthcare
|
מרץ 2022
|
Ronit Pinchas‑Mizrachi, Baruch Velan
|
יציאה מהחברה החרדית
/
מדיניות ורווחה
/
סוציולוגיה פסיכולוגיה
|
The Effects of Sociocultural Transitioning on Accessibility to Healthcare: The Case of Haredi Jews Who Leave Their Communities
Minority groups and immigrants encounter complex issues when attempting to
access healthcare. This study examines factors afecting access to healthcare by a
group of individuals in Israel who decided to leave their Haredi Jewish communities. We conducted 23 semi-structured interviews with individuals disafliating
from Haredi communities in Israel in order to identify hurdles encountered during the process of seeking healthcare. We focused on specifc steps in this process,
including recognizing the need for help, deciding to actually turn to the health system, interaction with the system, and behavior after referring to the health system.
We identifed approximately 20 factors which can be either barriers or catalysts
afecting healthcare access at the various stages. These were then traced to religious
upbringing, hurdles of sociocultural transition, and unique characteristics of individuals reshaping their lives. The fndings can be instrumental in designing culturally adapted health programs for individuals leaving the Haredi community. Moreover, the methodology that we are proposing can serve other investigations studying
access to healthcare among various groups undergoing sociocultural transitions.
Go to the research file
|
יוצאים עם נתונים 2021 - שנתון יוצאי החברה החרדית
|
2021
|
צוות המחקר של "יוצאים לשינוי"
|
יציאה מהחברה החרדית
/
חרדים
/
לימודי ליבה
/
השכלה גבוהה
/
מחקרי יוצאים לשינוי
|
שנתון ”יוצאים עם נתונים“ מציג נתונים על היוצאים בחברה הישראלית.
החלק הראשון של השנתון מוקדש לנתוני היוצאים בחברה הישראלית - בצה"ל, שוק התעסוקה והאקדמיה.
בחלק השני מפורטים אתגרים תרבותיים-חברתיים בתהליך היציאה מהחברה החרדית.
בחלק השלישי מוצגים נתונים על תפיסות ועמדות בציבור הישראלי בנוגע ליוצאים מהחברה החרדית.
לקריאה והורדת השנתון הקליקו כאן
לעמוד שנתון 2022 לחצו כאן
לעמוד שנתון 2023 לחצו כאן
|
Yotzim in the Workplace
|
ינו 2023
|
Hila Barel
|
מחקרים בולטים
/
משפחה וקהילה
|
Yotzim in the Workplace - Challenges, Perceptions of their Added Value and Potential Solutions for Integrating Yotzim into Qualified Jobs
This study examines the integration of Yotzim into the Israeli employment market.
The central perspective given in the study is that of the Yotzim themselves, as emerged in focus groups in which they participated (25 participants, average age 27).
Additionally, the study presents the point of view of Out for Change's guidance coordinators, based on an analysis of summaries of 100 guidance processes on the issue of employment and a focus group conducted with the participation of six coordinators.
The findings of the study challenge the assumption that those who leave ultra-Orthodox society can integrate into the job market naturally and without any special assistance. The findings strengthen the position which holds that Yotzim require active help, especially making the transition from temporary and unprofessional work to higher-level, qualified work.
|
Summary - Family Research
|
2023
|
Zvika Deutsch and Shani Kaplan
|
משפחה וקהילה
/
מחקרים בולטים
|
Relationships between those who have left ultra-Orthodox society (Yotzim) and their families
For the first time: Representative data about family relationships among Yotzim, in comparison to Haredi Jews and Jews who are not Haredi.
|
Existing challenges and required solutions for integrating Yotzim from ultra-Orthodox society into academia
|
2023
|
ד"ר הילה בראל
|
מחקרי יוצאים לשינוי
/
השכלה גבוהה
/
מחקרי יוצאים לשינוי
|
Report of research conducted at the request of the Council for Higher Education as part of building an optimal model for integrating those leaving the Ultra-Orthodox community into academia, planned for initial inclusion in the upcoming Council for Higher Education five-year plan.
|