המאמר בוחן את השפעות תהליכי הזדקנות וגידול באוכלוסיה החרדית והעברית על הכנסות המדינה בעשורים הבאים באמצעות סימולציה. על פי הסימולציה, צפויות הכנסות המדינה לעלות באופן מתון, בעיקר
בזכות עלייה במיסוי על משאבי טבע ובמיסוי העקיף המקזזות ירידה במיסוי הישיר כתוצאה מהירידה במשקל האוכלוסייה בגילאי עבודה והשינוי במבנה המגזרי בישראל. שילוב תוצאות אלה עם ממצאי עבודות קודמות, בנוגע לעלייה הצפויה בהוצאות הציבוריות בעשורים הקרובים, מאפשר לזהות אתגר מהותי למדיניות הפיסקאלית בטווח הארוך הנובע מההתפתחויות הדמוגרפיות. בהעדר מדיניות מתאימה, תוך מספר עשורים תירשם עלייה משמעותית ביחס החוב תוצר משום שהעלייה המתונה הצפויה בהוצאות אינה מקזזת באופן מלא את העלייה בהכנסות. אולם, אומדן זה אינו דטרמניסטי, כאשר שילוב מואץ של האוכלוסיות הערבית והחרדית בשוק
העבודה, למשל, ימתן את העלייה ביחס החוב.
מחקר זה בוחן את השתלבותם של יוצאי החברה החרדית בשוק התעסוקה בישראל.
נקודת המבט המרכזית במחקר היא של היוצאים, כפי שעלתה בקבוצות מיקוד בהשתתפותם (עשרים וחמישה משתתפים, גיל ממוצע עשרים ושבע).
בנוסף, המחקר מציג את נקודת מבטם של יועצי הכוון מעמותת יוצאים לשינוי, כפי שעלתה מניתוח של סיכומי מאה תהליכי הכוון תעסוקה ומקבוצת מיקוד שנערכה בהשתתפות שישה יועצים.
ממצאי המחקר קוראים תיגר על ההנחה שיוצאי החברה החרדית יכולים להשתלב בשוק התעסוקה בטבעיות וללא סיוע מיוחד. הממצאים מחזקים את העמדה שלפיה יש צורך לסייע ליוצאים באופן אקטיבי, בעיקר בכל הקשור למעבר מעבודה זמנית ולא מקצועית לעבודה איכותית.
תקציר מחקר תעסוקה
מחקר תעסוקה 2023