התחברות

נא הכנס את מספר הטלפון שלך למטה נא הכנס את הקוד שנשלח לטלפון שלך שלח קוד מחדש

המדריך ליוצא ויוצאת מהחברה החרדית

מהלך השירות

שירות לאומי

שירות לאומי

השירות הלאומי – ליצור שינוי בעולם ולבנות לעצמכם עתיד   השירות הלאומי-אזרחי הוא מסלול התנדבות עבור צעירות וצעירות שקיבלו פטור משירות צבאי, מכל מיני סיבות, ומעוניינים לתרום לחברה בתחומים אחרים. המתנדבים בשירות הלאומי משובצים לתפקידים באמצעות אגודות, ומגוון התפקידים שאפשר למלא במסגרת השירות הלאומי הוא עצום. תוכלו לבחור לכם תפקיד שהולם את כישוריכם, את הערכים שלכם ואת מצבכם הפיזי, הכלכלי והרגשי. כמו כן, במסגרות שונות, יתאפשר לכם לקבל דריסת רגל במקום שבו תרצו בעתיד לעבוד ולהתמקצע. מקומות שמעוניינים במתנדבי השירות הלאומי הם מתחומי החינוך, הבריאות, הביטחון, הרווחה, השמירה על הסביבה ועוד. האפשרות להשתלב בשירות הלאומי פתוחה עבור כל האזרחים ותושבי הקבע במדינת ישראל שקיבלו פטור משירות בצבא, או כאלה שכלל לא נקראו לשרת. למשל, האזרחיות והאזרחים הערבים. צעירות וצעירים שהשלימו את תקופת השירות הלאומי זכאים להטבות שונות, בדומה לחיילים משוחררים. נדון בכך בהמשך המאמר.  

צבא או שירות לאומי – מה כדאי?

לשאלה זו אין תשובה חד-משמעית. ננסה לסקור, על קצה המזלג, מה ההבדל בין השירות הצבאי לשירות הלאומי, וכך תוכלו להסיק מה מתאים לכם יותר: צבא או שירות לאומי. אפשרויות בחירת התפקיד: בשירות הלאומי אתם בוחרים איזה תפקיד תרצו למלא ובאיזו מסגרת. בצבא אומנם תישאלו מה ההעדפה שלכם, אך בסופו של דבר תשובצו לתפקיד לפי דרישות המערכת ולפי הנתונים שלכם. סוג המסגרת: המסגרת הצבאית נוקשה יותר והיא בעלת מערכת חוקים והגבלות רבים בהרבה מאשר בשירות הלאומי. עם זאת, במסגרת השירות הצבאי ניתן מענה לצרכים הבסיסיים (לינה, מחייה ושירותים רפואיים) ובמסגרת השירות הלאומי תצטרכו להתגורר בדירת שירות ולהתנהל כלכלית באופן עצמאי. סיפוק ומשמעות: אומנם בצבא יש תפקידים רבים שיכולים להעניק לכם תחושת משמעות וסיפוק, אך בשל המגבלות המובנות של המערכת הצבאית ייתכן שתשובצו לתפקידים שאינם הולמים את כישוריכם ולא תרגישו שהיכולות שלכם באות לידי ביטוי. בשירות הלאומי, לעומת זאת, כיוון שאתם בוחרים מלכתחילה איזה תפקיד תרצו למלא, השירות יעניק לכם תחושת סיפוק והוא יהיה בעל משמעות גדולה עבורכם. בנוסף, אם במהלך השירות תרגישו חוסר עניין בתפקיד או שתגלו שהשירות בפועל הוא לא מה שחשבתם, תוכלו לבקש החלפה. אומנם גם בשירות הצבאי האפשרות לבקש העברה פתוחה בפניכם אך מדובר בתהליך ארוך ומסורבל, וכלל לא מובטח שבקשתכם תיענה. גובה המענק וסכום הפיקדון בתום תקופת השירות: על פי רוב, סכומי המענק והפיקדון המגיעים לכם כבוגרי השירות הלאומי יהיו נמוכים יותר מאשר אלו של חיילים משוחררים. חשוב לדעת כי אם תחליטו לפרוש במהלך שנת השירות, מכל סיבה שהיא, לא תהיו זכאים לקבל מענק ולא פיקדון.  

אז מה בעצם יידרש מכם?

המתנדבים בשירות הלאומי נדרשים להתנדב במסגרת שבחרו 8 שעות ביום, ובסך הכול 40 שעות בחודש. אם יחסרו לכם שעות התנדבות תצטרכו להשלים אותן. בסוף כל חודש יהיה עליכם להגיש לרכזי האגודה טופס עם פירוט שעות ההתנדבות שלכם + חותמת של המעסיק שלכם במקום ההתנדבות. לקבלת תמונה מלאה יותר, בררו עם רכזי האגודה מה בדיוק יידרש מכם ומה עליכם לעשות במקרה שחסרות לכם שעות חודשיות.  

מה תקבלו?

מגורים: חלק ממתנדבי השירות הלאומי בוחרים להתנדב בעיר המגורים שלהם ולהמשיך להתגורר אצל ההורים או במקום קבוע אחר. אם תחליטו להתנדב במקום מרוחק מעיר המגורים שלכם תהיו זכאים להתגורר בדירת שירות. המגורים בדירות שירות ניתנים ללא כל השתתפות עצמית. בדירות אלו מתגוררים כמה מתנדבים, והם מנהלים את חייהם באופן עצמאי, אך בכפוף לדרישות הספציפיות של כל אגודה. דמי כיס: בתקופת השירות, בכל חודש, תקבלו דמי כיס. הסכומים נעים בין 400 ל-1,000 ש"ח. גובה הסכום נקבע לפי חישוב של המרחק בין דירת השירות לדירת ההורים, המרחק בין מקום ההתנדבות לדירת השירות ולפי משתנים נוספים. נסיעות: בתחילת תקופת השירות תקבלו "תעודת מתנדב" שבאמצעותה תהיו זכאים לנסוע בחינם בתחבורה הציבורית העירונית וברוב הקווים הבינעירוניים. הפטור מדמי נסיעות הוא לאוטובוסים ולרכבות. לתשומת לב, במקומות רבים כמו מוזאונים, תיאטראות בתי קולנוע וכדומה הצגת תעודת המתנדב תעניק לכם הנחה בדמי הכניסה. מפגשי לימוד: אם תבחרו להתנדב במסגרת אגודה דתית תצטרכו להשתתף במפגשי לימוד שנקראים "אורייתא". אפשרות לעבוד/ללמוד תוך כדי השירות: אם תזדקקו לכך, תוכלו לבקש אישור לעבוד במקביל להתנדבות במסגרת השירות הלאומי. לימודים סדירים אינם אפשריים במסגרת השירות, אך גם בנושא זה יש גמישות. בדקו עם האגודה שבאמצעותה תבחרו להתנדב.  

איך מתקבלים לשירות הלאומי?

כל המידע נמצא ברשת. אנו ממליצים לכם להיכנס לקישורים הבאים ולהכיר את האגודות השונות שבאמצעותן אפשר להשתבץ לתפקידים במסגרת השירות הלאומי. האגודה לשירות לאומי – באגודה יש מסלול לדתיים ומסלול לחילונים. אגודות במסגרת דתית: בת עמי, עמינדב. אגודה במסגרת חילונית: ש"ל-שיל"ה. אגודה שמשלבת דתיים וחילונים: עמותת שלומית. היכנסו ללינקים והכירו את האגודות. בררו מה כל אחת מהן מספקת, מי האנשים העומדים מאחורי האגודה, מהם התנאים ומהן התוכניות של כל אחת מהן. כך תוכלו להסיק למי מהן אתם מתחברים יותר ובאיזו אגודה תוכלו לשרת שירות משמעותי ומועיל. תהליך הקבלה מתחיל ברישום ל"סיירת". סיירת הוא יום שבו תסיירו במקום שבו אתם רוצים להתנדב ותעברו ראיונות. שימו לב, ההרשמה פתוחה במועדים מסוימים בלבד. זמני הרישום מפורטים באתרי האגודות. חשוב להיערך היטב ליום הסיירת, להגיע מוכנים עם שאלות, להתכונן לריאיון ולמפגש עם המתנדבים האחרים במקום. על פי רוב, כעבור שבועיים מיום הסיירת תקבלו תשובה חיובית או שלילית. במקרה של תשובה חיובית תמשיכו בתהליך הקבלה. שלבי תהליך הקבלה משתנים ממקום למקום. אם התשובה שלילית, בררו עם רכזי השירות אילו תפקידים אחרים יכולים להתאים לכם והירשמו לסיירת. אם פספסתם את מועד הרישום, או שיום הסיירת כבר התמלא, בקשו מרכזי השירות לתאם לכם מועד אחר. כדאי לדעת: תהליך המיון לשירות הלאומי יכול להיות מייגע ומתיש. לפעמים תרגישו שכביכול "עושים לכם טובה" ושאתם נבחנים בקפידה יתרה. אבל אין באמת סיבה להילחץ. המקומות המעוניינים במתנדבי השירות הלאומי זקוקים לכם!  

הזכויות שלכם בתום השירות:

בתום השירות תהיו זכאים לאותן הזכויות כמו של חיילים ג'ובניקים משוחררים. כפי שציינו קודם, סכומי המענק והפיקדון של בוגרי השירות הלאומי נמוכים מאלו של בוגרי השירות הצבאי. אנו ממליצים בחום לדעת מראש מה יהיו הזכויות שלכם בתום השירות. כל הפרטים באתר "כל זכות". באתר זה תוכלו להרחיב את הידע שלכם בכל הקשור להתנדבות במסגרת השירות הלאומי ולקבל החלטה מושכלת.  

תנאי שירות

תנאי שירות

תנאי שירות – מה זה אומר בכלל?  

יש מי שמקשיבה לכם

כחלק מתהליך הקליטה של כל חייל ייפתח לו תיק ת"ש (תנאי שירות), תיק הת”ש יכלול את כל הבקשות שתגישו לאורך השירות. מרגע הגיוס אתם עתידים לפגוש מש”קית ת”ש בכל תחנה שתעברו, בטירונות וכאשר תעברו לבסיס הקבע שלכם. במקרים מסוימים תפגשו אותה גם לפני הגיוס. בעזרת המש”קית ת”ש תוכלו להגיש בקשות שקשורות לתנאים הסוציאליים שלכם כדי שתוכלו להמשיך ולשרת בראש שקט. מש"קית ת"ש מונחית לעדכן את החייל בכל הזכויות וההטבות המגיעות לו במהלך שירותו בצה"ל. אתם מוזמנים לשאול אותה כל שאלה הנוגעת לתנאי השירות שלכם. חשוב! בבואכם להגיש בקשה כלשהי למשרד הת"ש הצטיידו במסמכים הבאים:
  • תדפיס עו"ש של ההורים ב-3 החודשים האחרונים (או שלכם, אם אתם מוגדרים "חייל בודד").
  • פירוט כרטיס אשראי.
  • דוח יתרות כולל.
  • מכתב אישי שמפרט את מצבכם הכלכלי.
  • שימו לב: אין אפשרות להגיש בקשה בלי המסמכים הללו.
 

משכורת

משכורת בסיסית ביוזמת שר האוצר משה כחלון הועלה שכר החיילים הקרביים מ־1,080 שקלים ל־1,620 שקלים. שכרם של תומכי לחימה הועלה מ־780 שקלים ל־1,170 שקלים. שכר החיילים העורפיים הועלה מ־540 שקלים ל־810 שקלים. במהלך השירות, ככל שהתפקיד ברמת סיכון גבוהה יותר כך גם התוספת במשכורת. כמו כן, העלאה בדרגה גוררת גם תוספת למשכורת. משכורת חריגים חייל בודד בצה"ל מקבל משכורת כפולה, התוספות מעבר למשכורת הבסיסית לא מוכפלות. חייל נשוי, בתנאים מסוימים, זכאי למשכורת גבוהה יותר. למידע נוסף שאלו את קצינת הת"ש ביחידה שלכם.  

הכרה כחייל בודד

בצה"ל יש שלוש הגדרות לחייל בודד
  1. בודד מובהק – חייל שעלה מחו"ל ללא משפחתו.
  2. בודד חריג – חייל שלא נמצא כלל בקשר עם משפחתו.
  3. בודד ללא עורף כלכלי – הגדרה זו היא הנחיה חדשה של צה"ל, בעקבות הבנות שהושגו עם עמותת "יוצאים לשינוי", ומשמעותה: חייל שאינו מקבל תמיכה כלכלית ממשפחתו למרות שהוא נמצא איתם בקשר.
ההכרה כחייל בודד שאינו מובהק כרוכה בביקור בית אצל ההורים, אם הם מאפשרים זאת. כמו כן, יש להביא מכתבי המלצה מחברים/אנשי מקצוע שמכירים את סיפורכם, וכמובן - לצרף מכתב אישי שלכם.  

פתרונות דיור בצה"ל

צה"ל מספק פתרונות דיור לחיילים בודדים ולחיילים המשרתים רחוק מהבית. מומלץ לברר אצל חברים שעברו תהליך דומה איזו אפשרות הכי טובה בשבילכם. דירות אל"ח דירות של צה"ל, הריהוט והאוכל על חשבון צה"ל, הדיירים הנוספים הם חיילים שזכאים כמוכם למגורים בדירה. קיבוצים קיימת אפשרות להתארח אצל משפחות בקיבוצים שונים. בית החייל קיימת אפשרות להתגורר באחד מסניפי בית החייל הפזורים ברחבי הארץ. מגורים בבית החייל דומים מאוד למגורים בפנימייה. סיוע בשכר דירה קיימת אפשרות לשכור דירה ולבקש סיוע במימון השכ"ד. את גובה המימון תוכלו לברר אצל המש"קית ת"ש. אחת לשנה ייערך ביקור בדירה מטעם הצבא, כדי לברר שהכול כשורה.  

סיוע כלכלי

סיוע צהל"י צה"ל מסייע לחיילים בודדים בדרכים רבות: הלוואות, מענקים חד-פעמיים, ריהוט, תלושים לקניות ואפשרויות לאירוח במלונות בחגים. בררו כל זאת אצל המש"קית ת"ש. סיוע אזרחי חייל שזכאי לסיוע בשכר דירה זכאי להנחה משמעותית בארנונה ובחברת החשמל. יש לוודא שהחשבונות רשומים על שם החייל, וכך מתקבלת ההנחה באופן אוטומטי. תעסוקה בזמן הצבא כל חייל יכול להגיש בקשה לעבוד בזמן שירותו. הבקשה תיבחן על ידי המפקדים שלו. חייל בודד לא צריך לצרף שום טפסים כדי להגיש בקשה.  

שירותי רפואה בצה"ל

שירותי הרפואה בצה"ל תלויים בבסיס שבו תשרתו. בחלק מהבסיסים האחריות על החלק הרפואי היא של חיל הרפואה, ובחלק אחר האחריות היא של גוף אזרחי. את עלויות הפנייה למיון, במקרה שתופנו אם אכן תהיה עילה מספקת לפנייה, צה"ל משלם, וכן מרפאות "ביקורופא" זמינות לכם 24 שעות ביממה. באוגוסט 2018 הוחלט על מהלך דרמטי, במסגרתו יועברו שירותי הרפואה בשגרה מאחריות חיל הרפואה לקופות החולים. היוזמה עתידה לצאת לפועל בשנת 2019. 

השלמת השכלה בצה"ל

השלמת השכלה בצה"ל

קצת היסטוריה, של המדינה ושלנו…   בין החוקים הראשונים שנחקקו במדינת ישראל בכנסת הראשונה היה "חוק לימוד חובה". למרות מצבה הכלכלי הקשה של מדינת ישראל בראשית ימיה, הבינו המנהיגים, בראשם דוד בן גוריון, כי ההשכלה לדור הצעיר היא אבן יסוד בכינונה של המדינה. ברבות השנים התגבשה במשרד החינוך תוכנית הליבה: לימודי חובה של מקצועות חיוניים כמו מתמטיקה, אנגלית, מדעים מחשבים ועוד. אולם כולנו יודעים שיש קבוצות רבות באוכלוסייה שמסיבות אלו ואחרות מונעות מבני הנוער לרכוש את ההשכלה החיונית הזאת. מערכת החינוך החרדית, הנמנית על קבוצות אלו, מסתייגת מהתערבות המדינה בתוכניות הלימוד שלה ואינה מאפשרת לילדים ולבני הנוער החרדיים להכיר את רוב הנושאים הנכללים בתוכניות הליבה. כתוצאה מכך רבים מבוגרי החינוך החרדי אינם יכולים להשתלב בשוק התעסוקה וגם לא מתאפשר להם להמשיך ללימודים אקדמיים ללא השלמות ארוכות. לא ניכנס כרגע למאבקים המשפטיים בנושא זה – שלמעשה הולידו את "יוצאים לשינוי", תוכלו לקרוא על כך כאן – אלא נפרט כיצד תוכלו להשלים פערי השכלה במסגרת השירות הצבאי.  

צבא ולימודים – מה הקשר?

צה"ל, בהגדרתו, הוא גוף בעל תפקיד ביטחוני, חברתי וחינוכי. כיוון שכך, לאורך כל שנות קיומו של צה"ל המערכת יצרה תוכניות לימודית עבור החיילים הזקוקים להשלמות, במטרה להכשירם לחיי האזרחות שלאחר השחרור. בשנים האחרונות אנו עדים למגמה הולכת וגוברת של פתיחת מסלולים ייעודים לחיילים חרדיים. המסלולים הללו כוללים השלמת השכלה והכוון תעסוקתי לקראת תום השירות הצבאי. נכון לכתיבת שורות אלו, התוכנית המשלבת שירות צבאי והשלמת השכלה עבור חיילים בוגרי החינוך החרדי נקראת "שנת מעו"ף" (מצוינות, עתיד ופיתוח אישי). במסגרת התוכנית החיילים הזכאים לכך נשלחים ללימודים במכינה אקדמית או במוסד אחר להשלמת בגרויות וכן נפתחת להם אפשרות לרכוש מקצוע.  

כרטיס כניסה לעולם האקדמי ולעולם התעסוקה

תוכנית מעו"ף מתפרשת על פני שמונה חודשים (ארבעה חודשים על חשבון השירות וארבעה חודשים על חשבונכם), ומתחילה לקראת סוף השירות. זכאותכם להשתתפות בתוכנית היא אוטומטית, אם יש אינדיקציה להיותכם בוגרי החינוך החרדי בתיק האישי שלכם. כדי לוודא שהאינדיקציה אכן הוזנה פנו לאנשי השלישות ביחידה שלכם. אם אנשי השלישות אינם מכירים את התוכנית פנו אלינו כאן.  

מעו"ף – לכלל בוגרי החינוך החרדי

עד שנת 2020 הזכאות לשנת מעו"ף ניתנה רק לבוגרי החינוך החרדי ששירתו במסלולים ייעודים לחרדים. בעקבות פעילות של עמותת "יוצאים לשינוי" שונו הנהלים וכיום כל בוגר של החינוך החרדי, גם אם אינו משרת במסלול חרדי, זכאי להתקבל לשנת מעו"ף. לפרטים נוספים על המסלולים הפתוחים לפניכם במסגרת שנת מעו"ף קראו בעמוד זה מתוך אתר "כל זכות".  

אודות המדריך

המדריך נכתב ונאסף על ידי מתנדבים בעלי רקע בתחום עליו כתבו ומתוך רצון לסייע ליוצאות ויוצאים הנמצאים בתחילת דרכם, לעשות דרך קלה ופשוטה יותר. אין לראות בנאמר במדריך הנחיה כי אם המלצה.
עורכת המדריך שני קפלן