המדריך ליוצא ויוצאת מהחברה החרדית
טרום צבא

תפקידים בצה"ל
תפקידים בצה"ל
צה"ל הוא ארגון רב זרועות ומרובה תפקידים. על פי רוב, לאחר תקופת הטירונות תשובצו לתפקיד. הקביעה היכן תשובצו מורכבת מהתרשמות המערכת מכם ועל פי הצרכים של הצבא. בעמוד זה באתר מתגייסים תוכלו לקרוא על שלל התפקידים בצה"ל. בשורות הבאות ניתן תמונה כללית על התפקידים בצה"ל.

לשרת או לא לשרת? זו השאלה!
לשרת או לא לשרת? זו השאלה!
כדי לענות על השאלה הזאת, שמעסיקה את רוב יוצאי המגזר החרדי בגיל הרלוונטי, אנו צריכים לבחון את עניין השירות הצבאי או השירות הלאומי הרבה מעבר לחובה המוגדרת בחוק. עלינו לראות אותו כצעד משמעותי בהשתלבות בחברה הישראלית הכללית וכגורם משפיע על עתידנו בכל התחומים, אישי, מקצועי וקהילתי.
לתשומת ליבכם: הפסקאות הבאות מתייחסות ברובן לשירות הצבאי, במאמר הבא נדון בהרחבה בשירות הלאומי.
לפני הכול, קצת היסטוריה (ואזרחות): בשנת 1949, כשמונה חודשים לאחר הקמת מדינת ישראל, נחקק חוק שירות ביטחון. על פי החוק, שעודכן בשנת 1986, כל נער ונערה במדינת ישראל חייבים לשרת שירות צבאי. אומנם יש לא מעט "פטורים", הפוטרים צעירים מהשירות בגלל סיבות שונות, אולם רוב הישראלים בחברה הכללית משרתים בצבא, והדבר הוא חלק בלתי נפרד מתהליך ההתבגרות והמסלול הסטנדרטי והמקובל.
כשם שבחברה החרדית ישנו מסלול מקובל לנערים (חיידר, ישיבה, כולל) ולנערות (בית ספר יסודי, סמינר/מכללה), כך גם בחברה הישראלית הכללית. לא מן הנמנע שתפגשו אנשים שחרגו מהמסלול הזה, אך על פי רוב אלו השלבים שעוברים רוב הישראלים: בית ספר יסודי (כיתות א'-ו') -> חטיבת ביניים (כיתות ז'-ט') -> תיכון (כיתות י'-י"ב') -> שירות צבאי/לאומי -> עבודה זמנית -> טיול אחרי השירות -> לימודים אקדמיים.
אם תרצו לדעת עוד על האופן שבו החברה הישראלית תופסת את השירות הצבאי כחלק בלתי נפרד מהד.נ.א של אזרחיה, אתם מוזמנים לצפות בכמה סרטי קאלט, סרטים פופולריים ונערצים, קומיים העוסקים במתרחש בצבא: ״גבעת חלפון אינה עונה״ (1976); ״הלהקה״ (1978); ״מבצע סבתא״ (1999).
אומנם, החובה לשרת היא חובה שחלה על כולם והשירות עצמו הוא אמצעי להשתלבות בחברה הישראלית הכללית, אך חשוב לזכור שתקופת השירות יכולה להיות מלווה בהתמודדויות מורכבות, הן בפן הפיזי והן בפן הרגשי.
כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת ומדויקת עבורכם, כדאי להביא בחשבון את כל ההשלכות שיכולות לנבוע מגיוס או מאי גיוס ולצבור כמה שיותר מידע על כל אחת מהאפשרויות. בתור התחלה, מומלץ להיכנס לאתר המתגייסים של צה"ל ולקבל מידע כללי על תהליך הגיוס, על האפשרויות השונות הפתוחות עבורכם, להבין איך ייקבע היכן תשרתו ומידע רב נוסף. לאחר שהתמונה מעט תתבהר, חשבו על הנקודות הבאות:
בתקופת השירות אתם באחריות צה"ל – על כל המשתמע מכך
במשך תקופת השירות צה"ל מחויב לדאוג לצרכים הבסיסיים שלכם: מגורים, מזון וטיפול רפואי. אם המצב שלכם כרגע הוא שאין לכם מקום מגורים קבוע, אם אתם מתקשים לכלכל את עצמכם, אם אין לכם מסגרת תעסוקתית או תמיכה אחרת, הצבא יכול להיות פתרון מצוין עבורכם. השירות הצבאי יעניק לכם שקט נפשי בתחומים הללו, לפחות למשך כל תקופת השירות.בתקופת השירות תיחשפו למגוון רחב של אנשים, והם יהפכו להיות חברים לכל החיים!
צה"ל הוא "כור ההיתוך" של החברה הישראלית. במהלך השירות תפגשו צעירים וצעירות בני גילכם מכל שכבות החברה הישראלית, תכירו נשים ואנשים מרקעים שונים, ממקומות שונים וממעמדות שונים. זו תהיה הזדמנות נהדרת עבורכם להתוודע למגוון האנושי שמציעה לנו מדינת ישראל, דבר שיעניק לכם שפע של נקודות למחשבה ואמצעים לגיבוש הזהות שלכם. וחשוב לא פחות, כיוון שהשירות בצבא הוא חוויה אינטנסיבית, אתם עתידים ליצור חברויות עמוקות וקשרים חברתיים חזקים שילוו אתכם עוד הרבה שנים קדימה.בתום השירות תקבלו עדיפות במקומות עבודה
מעסיקים רבים עשויים להתעניין בעברכם הצבאי והדבר יכול לקבוע אם תתקבלו למשרת חלומותיכם. זאת ועוד, במקומות עבודה לא מעטים, בעיקר במשרדי ממשלה ובתפקידים ציבוריים שונים, שירות צבאי מלא הוא תנאי סף לקבלה. אומנם המציאות מוכיחה שאפשר להשתלב במקומות עבודה טובים גם ללא עבר צבאי, אך שירות בצה"ל – ובעיקר שירות בתפקיד משמעותי – יפתח לכם דלתות רבות בקלות יחסית. בהזדמנות זו נזכיר שהצבא, באופן מכליל, תורם לתחושת המסוגלות ולפיתוח יכולות אישיות, והתפקידים שתמלאו יכולים להעניק לכם כלים טובים וניסיון שישמשו אתכם גם בחיים האזרחיים.בתום השירות תהיו זכאים למלגות לימודים רבות
בחירה להתגייס לצבא תשפיע על העתיד האקדמי והמקצועי שלכם. המשרתים בצה"ל זכאים למלגות לימודים בסכומים גבוהים, כך שתוכלו ללמוד לתואר או ללמוד מקצוע מבלי לשלם על הלימודים שלכם. נציין כי יש מלגות שהתנאי לקבלתן הוא שירות צבאי או שירות לאומי, ויש מלגות – לא רבות – שכלל לא דורשות זאת. אם תוכרו כחיילים בודדים תהיו זכאים לקבל מלגות נוספות.ומה מספרים יוצאים ששירתו בצבא?
כאמור, הבחירה אם להתגייס לצבא, לשירות לאומי או לא לשרת כלל היא החלטה שצריכה להיעשות בכובד ראש, לאחר שקלול של נתונים אישיים וקבלת מידע רב ככל האפשר. כדי לסייע לכם בהחלטה אנו ממליצים לכם להתייעץ בקבוצת הפייסבוק יוצאים לצבא עם עוד יוצאים ויוצאות שבחרו להתגייס. כך תוכלו להבין יותר מהי המשמעות הפרקטית של שירות בצבא ולהסיק את המסקנות האישיות שלכם. סיפורו של רפאל איטח סיפורו של שלום וייס
הכנה לצבא
הכנה לצבא
הכנה טובה = גיוס קל ונעים
הימים הראשונים בצבא עלולים להיות מבלבלים ומלווים בתחושה של זרות וניכור. התחושות הללו מתעוררות גם אצל נערות ונערים חילוניים, משום שהצבא הוא עולם לא מוכר, חוקיו שונים, הלבוש אחר ואפילו השפה. למשל, אתם צפויים לשמוע מילים שמעולם לא שמעתם עליהן, קיצורים וראשי תיבות לא מוכרים ועוד. כדי להבטיח לעצמכם “נחיתה רכה” בצבא, חשוב להגיע כמה שיותר מוכנים ליום הגיוס.
הכנה נפשית והכנה גופנית
כאמור, תקופת השירות בצבא לא דומה לשום דבר שמוכר לכם מהחיים האזרחיים. באופן ספציפי, תחושו עומס פיזי ומנטלי. במסלולים הקרביים החיילים רוכשים מיומנויות אלו ואחרות תוך כדי תהליך ההכשרה, אך התייצבות לשירות ללא כל הכנה פיזית ומנטלית עלולה לעכב את ההתאקלמות ביחידה ולהשפיע על יכולתכם לסיים את המסלול או אפילו להתקבל אליו מלכתחילה. יותר מכך, אם לא תגיעו מוכנים מבחינת כושר גופני אתם עלולים לסבול מפציעות ומשברי מאמץ.
גוועלד! מה עושים?
מתכוננים!
מסגרות רבות, ציבוריות ופרטיות, יכינו אתכם לקראת הטירונות ולקראת האימונים במסלולים המתקדמים. במסגרות אלו משלבים אימונים פיזיים שקשורים לצבא, כגון נשיאת אלונקות ומעברי מכשולים, עם אימונים שנועדו לטפח כושר מנטלי ויכולת התמדה. כמו כן תקבלו ידע וכלים מתחום התזונה והבריאות בצבא. המדריכים שלכם יהיו בעלי רקע צבאי-קרבי ותוכלו להתייעץ איתם בכל הקשור לענייני הצבא.
חשוב לציין: אין הכרח להתכונן לגיוס באמצעות המסגרות, אפשר להסתפק באימון עצמי. אם בחרתם לוותר על הכנה דרך מסגרת אנו ממליצים להתייעץ עם איש מקצוע, לדוגמה מאמן כושר, כדי לבנות לעצמכם תוכנית אימונים יעילה ואינטנסיבית, אך כזו שלא תפגע בבריאותכם.
מסגרות ההכנה לשירות קרבי:
חוגי גדנ”ע לשיפור הכושר הגופני לקראת הגיוס. השתתפות בחוגים כרוכה בתשלום סמלי לכיסוי הוצאות הביטוח.
ליצירת קשר:
אזור צפון – 04-9957290
אזור מרכז – 03-5126644
אזור דרום – 08-8618789
המרכז החינוכי יובל עילם
יובל עילם, בעל תואר ראשון בחינוך גופני ותואר שני במינהל חינוך, מאמן כושר גופני מוסמך הקים מרכז הכנה לצה”ל. עילם שירת כלוחם ביחידת 669. המרכז פועל משנת 1986. בכל קבוצה משתתפים 25 חניכים בכיתות י’ עד י”ב בהנחיה של 3 מדריכים.
ההכנה כוללת: אימונים פיזיים; הרצאות בנושאים שונים, למשל, הצבת מטרות, רכישת כלים להצלחה בחיים, תזונה, התמודדות עם אכזבות וכישלונות; מפגשים עם לוחמים מכל היחידות; הכנה ספציפית לכל גיבוש ומיון.
עלות: 360-250 ש”ח לחודש.
מיקום: הרצליה.
לפרטים ולהרשמה: yuvaleilam.com
עמותת אחריי! נוער מוביל שינוי
יו”ר העמותה הוא אלוף במיל’ יורם יאיר; מפקח כושר גופני: ד”ר זוהר שדה. העמותה הוקמה ב-1997. בכל קבוצה משתתפים 50-15 בני נוער בגילים 18-16.
ההכנה כוללת: שני מפגשים שבועיים, שעתיים וחצי כל מפגש, במשך שנתיים.
בתוכנית: אימונים פיזיים, הדרכות ודיונים, התנדבות בקהילה וסדרות שטח תוך פיתוח האישיות ואימון בסימון מטרות, חתירה אליהן והתמודדות עם המשברים שבדרך.
ההכנה מיועדת לבנים ולבנות המעוניינים בשירות קרבי ולא קרבי.
קבוצות ההכנה פועלות ב-80 יישובים ברחבי הארץ.
לפרטים ולהרשמה: aharai.org.il
אקספרט כושר קרבי
בראש העמותה עומדים עידן פונדק, לשעבר מפקד מדור לוחמה בטרור ביחידת דובדבן, ורועי פלד, לשעבר לוחם ומפקד ביחידת דובדבן. המדריך המקצועי הראשי של מחלקת הכושר הקרבי הוא אלון בן עמי, לשעבר קצין אימון גופני בבה”ד 8 של מכון וינגייט.
בכל קבוצה משתתפים עד 20 חניכים עם מדריך אחד.
ההכנה כוללת: שלושה מפגשים שבועיים, שעה-שעה וחצי כל אחד.
אחת לחודש נערכים אימונים מיוחדים הכוללים הרצאות השראה, פאנל לוחמים, הדמיות גיבוש וסדנאות שטח, הבניית כושר גופני קרבי, טיפוח יכולות מנהיגות ופיקוד, בניית יכולות חברתיות ויכולות עבודה בצוות, עמידה מול קהל וערכים של נתינה ושותפות בקהילה.
מיקום: מוקדים שונים ברחבי הארץ.
בהם: תל אביב, חיפה, באר שבע, אשדוד, רחובות, ירושלים ותל מונד.
לפרטים ולהרשמה: kosherkravi.co.il
כושר קרבי
בראש העמותה עומד דותן רוזנבליט, פיזיולוג של המאמץ (M.Sc) ומנחה קבוצות מטעם סמינר הקיבוצים, בעל תעודת מדריך בכיר של משרד החינוך והספורט.
בכל קבוצה משתתפים 160-80 חניכים וחניכות, מדריך אחד עד חמישה מדריכים לקבוצה (תלוי במספר המשתתפים).
ההכנה כוללת: שניים עד ארבעה מפגשים בשבוע, שעה וחצי עד שלוש שעות לאימון; פעילויות מיוחדות, לינה בשטח, שיחות אישיות, ניתוח מצולם של האימונים, דגש על פיתוח מיומנויות כמו תפקוד בזמן לחץ, מנהיגות, חברות, יוזמה ויצירתיות.
עלות: 250 ש”ח לחודש (לנרשמים לעשרה חודשים לפחות).
מיקום: תל אביב, שוהם, כפר מנחם.
לפרטים ולהרשמה: kosher-kravi.com

מכינה קדם צבאית
מכינה קדם צבאית
המכינות הקדם-צבאיות הוקמו מתוך מגמה להכין את בני הנוער, בוגרי מערכת החינוך, לקראת שירות מלא ומשמעותי בצה"ל; לעודד התנדבות ליחידות קרביות, ליחידות מובחרות ולמסלולי פיקוד וקצונה; להעניק הכנה נאותה וחוסן רוחני ופיזי לקראת המפגש עם חיי הצבא; לטפח מנהיגות צעירה; להעשיר את עולמם הרוחני-ציוני ולהכשיר את דור העתיד של צה"ל (ומדינת ישראל) לעמוד במשימות ובאתגרים לאומיים בתחומי הביטחון, החברה, החינוך ועוד.
המכינה משלבת חיי חברה מהנים; התנדבות ותרומה לקהילה; לימודים והעשרות במגוון רחב של תחומים; טיולים והתנסויות רבות שקשורות לשירות הצבאי ולחיים האזרחיים שאחריו.
הצבא רואה בבוגרי המכינות כקהל עדיף, משום שהם באים לצבא מוכנים ובוגרים יותר. אחוז גבוה מבוגרי המכינות מיועדים לקצונה! חלק משמעותי בחיי המכיניסט הוא פיתוח הזהות, הנער לומד להכיר את עצמו ולגבש את זהותו.
המכינות מתחלקות לשלושה סוגים:
- מכינה קדם-צבאית דתית.
- מכינה קדם-צבאית חילונית.
- מכינה קדם-צבאית לדתיים וחילונים.
אודות המדריך
המדריך נכתב ונאסף על ידי מתנדבים בעלי רקע בתחום עליו כתבו ומתוך רצון לסייע ליוצאות ויוצאים הנמצאים בתחילת דרכם, לעשות דרך קלה ופשוטה יותר. אין לראות בנאמר במדריך הנחיה כי אם המלצה.
