התחברות

נא הכנס את מספר הטלפון שלך למטה נא הכנס את הקוד שנשלח לטלפון שלך שלח קוד מחדש

המדריך ליוצא ויוצאת מהחברה החרדית

טרום צבא

עתודה אקדמית

עתודה אקדמית

עתודה אקדמית  קודם לימודים ואחר כך צבא מסלול עתודה אקדמית הוא מסלול ייחודי. המתגייסים למסלול עתודה מתחילים את השירות הצבאי בלימודים אקדמיים, ולאחר קבלת התואר הם ישובצו לתפקידי קצונה שתואמים את הכשרתם ואת יכולותיהם. עוד על מסלול עתודה אקדמית קראו באתר מתגייסים.  

האם כדאי לנסות להתקבל למסלול עתודה אקדמית?

למסלול זה יתרונות רבים: הלימודים הם על חשבון הצבא באופן מלא כמעט, לומדים מקצוע ומקבלים תואר בגיל צעיר, צוברים ניסיון, מרוויחים משכורת מוגדלת ובמסלולים מסוימים נהנים ממלגות. השירות בצבא יהיה בתפקיד משמעותי. יתרון נוסף: בחלק מהמסלולים תוכלו להתקבל כעתודאים בתנאים מקלים יותר מאלו שנדרשים כדי להתקבל כסטודנטים מהמניין. עם זאת, כדאי לדעת שתקופת השירות שלכם תהיה ארוכה יותר בכמה שנים טובות. אם תרצו לפרוש באמצע המסלול תצטרכו להחזיר את כספי השכ”ל. בנוסף, הביאו בחשבון שתתחילו לשרת בגיל מבוגר יחסית ואתם עלולים לחוות קושי לשרת עם חיילים צעירים מכם. שאלה נוספת שאתם צריכים לשאול את עצמכם: האם אתם בטוחים שאתם רוצים להחליט עכשיו על המסלול האקדמי שלכם?.  

כן, אני רוצה להתגייס למסלול עתודה אקדמית!

הרישום למסלול הוא בין החודשים אוקטובר-פברואר. נרשמים כאן. תוכלו להגיש בקשה להירשם למסלול זה ובמקביל למסלולים נוספים. כך שאם לא תתקבלו לא תפספסו את הרישום למסלולים אחרים שאתם רוצים להתקבל אליהם. נכון לזמן כתיבת שורות אלו, תנאי סף להתקבל למסלול עתודה אקדמית הם:
  • קב”א 52 ומעלה. אם הקב”א שלכם נמוך מזה את יכולים להגיש בקשה למבחן חוזר.
  • ציון פסיכומטרי: 550 ומעלה. לכל תחום לימודים דרישת ציון משלו.
כמובן, עליכם להיבחן בבחינה הפסיכומטרית לפני שאתם מתחילים בתהליך הקבלה למסלול. אם תבחרו ללמוד קורס הכנה לפסיכומטרי, תוכלו בעתיד להגיש בקשה להחזר של התשלום – אם תתקבלו לעתודה.
  • בגרות מלאה: אנגלית – 4/5 יחידות לימוד; מתמטיקה – 4/5 יחידות לימוד; 5 יחידות לימוד במקצוע מדעי נוסף.
 

העתיד של העתודאים

בתאריך הגיוס שלכם תעברו שרשרת חיול רגילה בבק”ום ותקבלו כרטיס דח”ש (דחיית שירות). חשוב לדעת: בשונה מחיילים בסדיר, לא תוכלו לנסוע בתחבורה הציבורית בחינם. העתודאים נהנים מהנחת סטודנט בתחבורה הציבורית. תוכלו לעבוד בזמן הלימודים, בכפוף להגשת בקשה ואישורה. עתודאים שאינם שכירים צריכים לשלם ביטוח לאומי. הלימודים שלכם ישולמו בשתי פעימות, בחודשים דצמבר ואפריל. הסכום אינו עבור כל שכ”ל ולכן כדאי לברר בתוכנית ההכוון שלנו על מלגות ומענקי הצטיינות. בין שנת הלימודים הראשונה לשנייה תעברו טירונות. מדובר בטירונות רובאי 02, שאורכה 4-3 שבועות. חשוב לוודא שהמבחנים לא יתקיימו בתקופת הטירונות. כדי להמשיך במסלול יהיה עליכם לעמוד בסף ציונים מינימלי (שמשתנה בין מקצוע למקצוע). מי שלא יעמוד בדרישות יקבל אזהרה ויהיה עליו לשפר את הציון. אם לא תשפרו תעברו לשרת שירות רגיל. במקרה כזה תקופת הלימודים לא תיחשב כפז”ם צבאי, והשירות יתחיל מההתחלה. לרוב תידרשו גם להחזיר את סכומי הכסף ששולמו עבור הלימודים. בתום שנת הלימודים האחרונה תישלחו למיונים ותזומנו לראיונות לתפקידים שונים. הציונים שתקבלו בקורסים יהיו בין השיקולים לקבלה שלכם לתפקיד זה או אחר.   להרחבה בנושא קראו כאן: המדריך המלא לעתודה אקדמית בצה“ל. למעבר לפורטל הזכויות של יוצאי החברה החרדית בצה”ל הקליקו כאן

צו ראשון, מיונים ויום הגיוס

צו ראשון, מיונים ויום הגיוס

למסלול – היכון, הכן, שיבוץ! צה"ל הוא גוף עצום בגודלו. כמה עצום? לפי ויקיפדיה, נכון ליולי 2015, משרתים בצה"ל כ-176,500 חיילים. מתוכם 42,000 חיילים בקבע. נוסף על הסדירניקים וחיילי הקבע כ-445,000 חיילים משרתים במילואים. תקציב הביטחון באותה שנה עמד על כ-70 מיליארד ₪. איך גוף אדיר כל כך יכול לוודא שכל מלש"ב (מועמד לשירות ביטחון – הכוונה היא לצעירים מועמדים לגיוס) יגיע לתפקיד שהולם את יכולותיו וכישוריו? נוסף על גודלו האדיר של צה"ל, מדובר בארגון שגילו כגיל המדינה, ובארגונים ותיקים כל כך קשה לחולל שינויים שמתאימים לעת החדשה. אז איך בכל זאת משבצים מל"שבים לשירות? תמצתנו עבורכם את כל השלבים והמושגים הרלוונטיים, מהצו הראשון עד ליום הגיוס.  

תהליך המיון

צו ראשון:

צו ראשון הוא הזמנה למפגש הראשון שלכם עם צה"ל. בתאריך הכתוב בצו עליכם להגיע ללשכת הגיוס, לעבור סדרת מבדקים שתכלול מבחנים וראיונות אישיים. המטרה של סדרת המבדקים היא לאפשר למערכת הצבאית להכיר את היכולות שלכם, הפיזיות והקוגניטיביות. בסדרת המבדקים ייקבעו שני נתונים חשובים – הקב"א* קבוצת האיכות; הפרופיל הרפואי. אם יש לכם מוגבלות רפואית מסוימת או היסטוריה רפואית, הביאו איתכם את המסמכים הרלוונטיים. עוד על קביעת הפרופיל הרפואי אפשר לקרוא כאן. הקב"א, הפרופיל הרפואי ותוצאות שאר המבדקים הם בעלי חשיבות מכרעת בקביעת השיבוץ שלכם, ולמעשה ילוו אתכם במהלך כל השירות הצבאי. אם אתם רוצים להשתבץ לתפקיד קרבי, אם אתם חולמים על תפקידי קצונה ופיקוד, כדאי להתכונן היטב לסדרת המבדקים. בין השאר, תעברו מבחן פסיכוטכני. חשוב להכיר את המבחן הזה ולהתאמן בפתירת השאלות. הסבר על המבחן ומבחנים לדוגמה אפשר לראות בלינק זה. שימו לב: לפני הגעתכם תצטרכו למלא שאלון לאימות נתונים ושאלון רפואי. השאלונים יחכו לכם באזור האישי ב"אתר מתגייסים". עוד על ההכנות בבית לפני ההתייצבות בצו ראשון ראו כאן.  

מה מחכה לכם ביום ההתייצבות לצו ראשון?

תחנה ראשונה: אימות נתונים. בתחנה זו תציגו את עצמכם בפני המאבחנת. היא תשאל אתכם כמה שאלות וכן תתבקשו לענות על מבחן קצר בעברית. תחנה שנייה: המבחן הפסיכוטכני. אם יש לכם אבחנה בתחום לקויות הלמידה, חשוב להביא איתכם את האבחון ולשתף את המאבחנים. תחנה שלישית: ריאיון אישי. אתם תישאלו על הרקע שלכם ועל המוטיבציה שלכם להתגייס. אם אתם מעוניינים לקבל הכרה כחיילים בודדים, ספרו בריאיון האישי שאתם יוצאי הקהילה החרדית. תחנה רביעית: בדיקות רפואיות. הבדיקות כוללות שאלות של הרופא וסדרת בדיקות פיזיות כמו משקל, לחץ דם, גובה, ראייה ועוד.   אל תשכחו להביא איתכם את המסמכים הבאים:
  • צו ההתייצבות שקיבלתם בדואר
  • מסמך מזהה, ת"ז או דרכון או רישיון נהיגה או תעודת עולה
  • כרטיס קופת חולים
  • פרטיים אישיים של ההורים, שמות, מספרי זהות ותאריכי לידה
  • אישורים על מצב רפואי – אם יש כאלה
אבחונים על לקויות למידה – אם יש כאלה  

יום המא"ה:

מא"ה – מיון איתור והתאמה (ובכלל, תתחילו להתרגל, בצבא תיתקלו בהמון ראשי תיבות...) לפי אתר מתגייסים "יום המא"ה מעניק לכם הזדמנות נוספת להוכיח את הכישורים והיכולות האישיות שלכם, שאולי לא באו לידי ביטוי בהליכי הצו הראשון. תוצאות יום המא"ה יתווספו לנתוניכם האישיים, הדפ"ר, ויכולות לסייע לפתוח בפניכם תפקידים נוספים". הזימון ליום המא"ה יישלח אליכם במסרון (SMS). נכון לזמן כתיבת שורות אלו, 12/01/2022, יום המא"ה עבר למתכונת מקוונת. לעדכונים ולפרטים נוספים קראו כאן.  

שאלון העדפות:

בשלב הבא יישלח אליכם שאלון העדפות. בשאלון יוצעו לכם כמה תפקידים, בהתאם לתוצאות שהשגתם בשלבים הקודמים, ותוכלו לדרג את ההעדפות שלכם. באפשרותכם להגיש בקשה לתפקיד שאינו בשאלון העדפות. מבחר כתבות וטיפים בנושא שאלון ההעדפות מחכים לכם באזור ייעודי באתר מתגייסים בלינק הזה.  

גיבושים / מיונים מיוחדים:

יחידות מיוחדות מאתרות מועמדים מתאימים ומזמינות אותן לימי גיבוש ולהמשך מיונים. הרחבנו על כך במאמר "תפקידים בצה"ל.  

*כדאי לדעת:

עד אוגוסט 2021 השיבוץ נקבע על פי נתוני הקב"א והדפ"ר. לאחר כמה שינויים שנערכו בתהליך המיון, בהם ביטול מדורג של קביעת "קבוצת איכות" (קב"א), שינוי וקיצור של מבחן הדפ"ר והעברת חלק מהמבדקים לפורמט מקוון, השיבוץ כיום יעיל יותר, שקוף יותר ונגיש יותר. כדי להתעדכן בתהליך המיון והשיבוץ העכשוויים מומלץ לקרוא ב"אתר מתגייסים".  

יום הגיוס

לאחר שתעברו את כל השלבים ייקבע תאריך הגיוס. ביום הגיוס תגיעו לבקו"ם (בסיס קליטה ומיון), תעברו שרשרת חיול של כמה תחנות ותסיימו אותה כחיילים במדים, מוכנים ומזומנים לטירונות ולתחילת תקופת הצבא בחייכם. סוג הטירונות ומשכה ייקבעו בהתאם לתפקיד שאליו תשובצו.  

איך להיערך ליום הגיוס?

  • לקרוא – באתר הייעודי של צה"ל תמצאו שלל כתבות, מאמרים וטיפים ליום הגיוס. קראו כאן.
  • להתעניין – שאלו חברים שכבר משרתים ובקשו מהם לספר לכם איך נראה יום הגיוס וכיצד עליכם להתכונן אליו. אם אתם לא מכירים חיילים, הצטרפו לקבוצת הפייסבוק יוצאים לצבא, שם תוכלו להתייעץ עם יוצאות ויוצאים שכבר עברו את יום הגיוס ויוכלו לספר לכם איך זה נראה.
  • להצטייד – רשימת ציוד מצוינת מחכה לכם בלינק הזה.
  • להתכונן – ודאו שאתם יודעים באיזה יום ובאיזו שעה עליכם להתייצב, שיש ברשותכם את כל המסמכים הנדרשים, אם אתם מגיעים בתחבורה ציבורית, בדקו את זמני האוטובוסים. במילים אחרות: ודאו שעשיתם כמיטב יכולתכם כדי להגיע בזמן, עם כל הציוד הנדרש ואחרי הכנה מנטלית מתאימה.
  תזכורת: כל ההתחלות קשות. קלישאתי אבל נכון! אם תגיעו מוכנים ליום הגיוס, לאחר שאספתם את כל המידע הדרוש, הצטיידתם כמו שצריך ודאגתם לעצמכם, אתם צפויים לגלות שאחרי כמה ימי התאקלמות מאתגרים אתם מתחילים ליהנות. כן, אפילו בטירונות!   שפשוף נעים

תפקידים בצה"ל

תפקידים בצה"ל

צה"ל הוא ארגון רב זרועות ומרובה תפקידים. על פי רוב, לאחר תקופת הטירונות תשובצו לתפקיד. הקביעה היכן תשובצו מורכבת מהתרשמות המערכת מכם ועל פי הצרכים של הצבא. בעמוד זה באתר מתגייסים תוכלו לקרוא על שלל התפקידים בצה"ל. בשורות הבאות ניתן תמונה כללית על התפקידים בצה"ל.  

צה"ל – נעים להכיר

המבנה הארגוני של צה"ל בנוי משלוש זרועות, ארבעה פיקודים מרחביים, שבעה אגפים ושישה-עשר חֵילות. בדרג הפיקודי העליון הוא "המטה הכללי", ובראשו עומד הרמטכ"ל. לפירוט המבנה הארגוני של צה"ל לחצו כאן. את שלל התפקידים בכל אחד מהתחומים במבנה הארגוני ממלאים חיילים בשירות חובה, בשירות קבע וחיילים במילואים. התפקידים של החיילים בשירות סדיר הם בעלי אפיון מגוון ותנאי השירות משתנים לעיתים מתפקיד לתפקיד. באופן כללי, רוב המתגייסים הגברים שהפרופיל הרפואי שלהם גבוה ישובצו לתפקידים קרביים בחיילות השונים, גברים בעלי פרופיל רפואי נמוך ישרתו בתפקידי תומכי לחימה ותפקידים אחרים. נשים, בדרך כלל, ישובצו בתפקידים של תומכות לחימה, תפקידי הדרכה, תפקידים בחיל החינוך ותפקידי ת"ש. בשנים האחרונות הולכת וגוברת המגמה של שיבוץ נשים בתפקידים קרביים, על פי בקשתן. השירות ברוב היחידות בצבא הוא מעורב, להוציא השירות ביחידות הייעודיות לחרדים. ביחידות אלו אין נשים. ביחידות עצמן יש הפרדה במתקנים השונים (מקלחות, שירותים, חדרים) אך המרחב הציבורי יהיה משותף.  

מה ההבדלים בין סוגי השירות?

חייל קרבי – השירות של חיילים קרביים כולל לא מעט פעולות פיזיות. חיילים קרביים משרתים בדרך כלל בבסיס סגור ויוצאים הביתה אחת לשבועיים-שלושה. אם התגייסתם כחיילים קרביים, לפני הכניסה לתפקיד תעברו טירונות ומתאימה והכשרה במסלול ייעודי. אם שובצתם לתפקיד ביחידה מובחרת תעברו מסלול מתקדם. המשכורת של החייל הקרבי גבוהה מעט יותר מחייל תומך לחימה או ג'ובניק, וכן גם מענק השחרור בתום השירות.   תומך לחימה – כוח תומך לחימה הוא חלק מיחידה צבאית. תומכי הלחימה משובצים לתפקידים שמטרתם לסייע ללוחמים בשגרה ובזמני חירום. מגוון התפקידים של תומכי לחימה גדול, ותנאי השירות שונים מתפקיד לתפקיד.   ג'ובניק – חיילים שאינם חיילים קרביים או תומכי לחימה משובצים בתפקידים בבסיסים פתוחים. השירות בבסיס פתוח מתאפיין בעיקר בנוחות השירות. מגיעים לבסיס בבוקר ועל פי רוב עוזבים בשעה 17:00. כאן תוכלו לקרוא על יחידות צה"ל השונות, סוג השירות בכל אחת מהן, הטירונות הנדרשת ומגוון התפקידים.  

מיונים ליחידות מובחרות:

חלק מהחילות בצה"ל, בקרבי ובתומכי לחימה, הן יחידות מובחרות. כדי להתקבל אליהן יש לעבור כמה שלבי מיון. אם ברצונכם להתגייס ליחידה מובחרת ולא קיבלתם זימון למיונים, תוכלו לשלוח מכתב בקשה אישי למט"ב. במכתב נמקו מדוע אתם חושבים שאתם מתאימים לשירות ביחידה המובחרת. תוכלו לציין תכונות אופי מסוימות שלכם, השכלה רלוונטית או כושר גופני מעולה. באופן כללי, גם לפני הגיוס וגם במהלך השירות תידרשו ליזום מהלכים ולפעול בעצמכם כדי לשנות דברים או לגרום לתהליכים לקרות. זכרו תמיד לפנות לגורמים הרלוונטיים. אפשר לפנות במכתב, בשיחת טלפון או באמצעות אתר ייעודי. ככל שתיזמו יותר ותפעלו אקטיבית כך תגדילו את סיכויכם להשיג את מבוקשכם.  

גיבושים

גיבושים נערכים בצה"ל כחלק מתהליכי מיון ליחידות המובחרות. מטרת הגיבוש היא בחינה של יכולות החייל או המלש"ב להתמודד במצבי קצה מבחינה גופנית, נפשית וקוגנטיבית. רוב המשתתפים בגיבושים הם בעלי מאפיינים קרביים – (פרופיל רפואי, קב"א ודפ"ר גבוהים ועוד). משך זמן הגיבושים משתנה בין היחידות השונות, אורכם בין יום לשבוע. המבדקים הנערכים בגיבושים שונים זה מזה בדברים מסוימים, בהתאם ליחידה הממיינת, אך יש גם בחינות זהות שמטרתן לבדוק את יכולת ההתמודדות של המתמיין במצבים שאינם טבעיים לו.   פירוט גיבושים לפי יחידות: גיבוש מטכ"ל אורך הגיבוש: 4 ימים. הגיבוש ממיין ל-3 יחידות: סיירת מטכ"ל, שלדג (יחידת הקומנדו של חיל האוויר) ויחידת החילוץ של חיל האוויר (669). חלק מהגיבוש יכלול תרגילים פיזיים כגון זחילה וריצה מהירה, בחלק אחר תידרשו לפתור תרגילי חשיבה.   גיבוש שייטת 13 אורך הגיבוש: 4 ימים. בגיבוש תידרשו, בין השאר, להוכיח יכולות שחייה, שהייה מתחת למים ועוד.   גיבוש לחובלים / צוללת – הגיבושים נפרדים אורך הגיבוש: 4 ימים. בגיבוש תידרשו להוכיח יכולות הנהגה ופיקוד תחת לחץ, שהייה על כלי שיט, יכולת למידה גבוהה ועוד.   גיבוש ליחידות מגלן ודובדבן הגיבוש נחלק לשניים: גיבוש לצנחנים (יומיים) וגיבוש יח"טיות (4 ימים). חלק מהגיבוש יוקדש לתרגילים פיזיים שדורשים כושר גופני גבוה, חלק אחר יכלול תרגילי חשיבה. עוד על גיבושים קראו כאן.    

קצת מפחיד... לא?

יש נטייה לחשוב שהשירות הצבאי קשה ומתיש. במקרים רבים זה לא ממש נכון. חשוב לציין כי אין לדעת איך תיראה תקופת השירות, והחוויה לא תמיד קשורה לשיבוץ לתפקיד זה או אחר. האירועים, החוויות והתחושות מושפעים מעשרות משתנים. למשל, האווירה הכללית בצוות, הקשר שלכם עם הממונים עליכם וגם מידת ההתאמה שלכם לתפקיד שאליו שובצתם. באופן כללי, כדאי לדעת כי המסגרת הצבאית היא בעלת מערכת חוקים נוקשה ודורשת משמעת, אך צפויות לכם חוויות של הווי, גיבוש וחברות. אף שהמערכת גדולה כל כך וקשה להבחין בצורכי הפרט, זכרו שתמיד תוכלו לקבל מענה אם מתעוררת בעיה במישור הרגשי, הנפשי או הכלכלי. קב"ן – אם במהלך השירות הצבאי תזדקקו לשיחה עם גורם מקצועי בתחום הנפש, תוכלו לבקש לשוחח עם קב"ן. אל תהססו לבקש זאת, אפילו לדרוש. בריאותכם הנפשית חשובה יותר מכול. הזכויות שלכם כיוצאי החברה החרדית – כיוצאי החברה החרדית מגיעות לכם זכויות, כגון אפשרות להשלמת השכלה. בררו על הדרכים לממש את זכויותיכם עם אנשי השלישות ביחידה שלכם. פירוט על זכויותיכם תוכלו לקרוא כאן. מערך ת"ש – הצבא מכיר בצורך שלו לדאוג לחיילים ומציע מגוון של אמצעי סיוע. הסיוע יינתן באמצעות מערך הת"ש (תנאי שירות). תוכלו להגיש בקשה להכרה כחיילים בודדים, לבקש אישור עבודה, לקבל מענקים כספיים וכדומה. להרחבה בנושא תנאי שירות לחצו כאן. פנייה אלינו - אם במהלך השירות תרגישו שאינכם מקבלים מענה הולם לצורך הספציפי שלכם, פנו אלינו ביוצאים לצבא ואנו נוודא שאתם מקבלים את הזכויות המגיעות לכם.

לשרת או לא לשרת? זו השאלה!

לשרת או לא לשרת? זו השאלה!

כדי לענות על השאלה הזאת, שמעסיקה את רוב יוצאי המגזר החרדי בגיל הרלוונטי, אנו צריכים לבחון את עניין השירות הצבאי או השירות הלאומי הרבה מעבר לחובה המוגדרת בחוק. עלינו לראות אותו כצעד משמעותי בהשתלבות בחברה הישראלית הכללית וכגורם משפיע על עתידנו בכל התחומים, אישי, מקצועי וקהילתי. לתשומת ליבכם: הפסקאות הבאות מתייחסות ברובן לשירות הצבאי, במאמר הבא נדון בהרחבה בשירות הלאומי. לפני הכול, קצת היסטוריה (ואזרחות): בשנת 1949, כשמונה חודשים לאחר הקמת מדינת ישראל, נחקק חוק שירות ביטחון. על פי החוק, שעודכן בשנת 1986, כל נער ונערה במדינת ישראל חייבים לשרת שירות צבאי. אומנם יש לא מעט "פטורים", הפוטרים צעירים מהשירות בגלל סיבות שונות, אולם רוב הישראלים בחברה הכללית משרתים בצבא, והדבר הוא חלק בלתי נפרד מתהליך ההתבגרות והמסלול הסטנדרטי והמקובל. כשם שבחברה החרדית ישנו מסלול מקובל לנערים (חיידר, ישיבה, כולל) ולנערות (בית ספר יסודי, סמינר/מכללה), כך גם בחברה הישראלית הכללית. לא מן הנמנע שתפגשו אנשים שחרגו מהמסלול הזה, אך על פי רוב אלו השלבים שעוברים רוב הישראלים: בית ספר יסודי (כיתות א'-ו') -> חטיבת ביניים (כיתות ז'-ט') -> תיכון (כיתות י'-י"ב') -> שירות צבאי/לאומי -> עבודה זמנית -> טיול אחרי השירות -> לימודים אקדמיים. אם תרצו לדעת עוד על האופן שבו החברה הישראלית תופסת את השירות הצבאי כחלק בלתי נפרד מהד.נ.א של אזרחיה, אתם מוזמנים לצפות בכמה סרטי קאלט, סרטים פופולריים ונערצים, קומיים העוסקים במתרחש בצבא: ״גבעת חלפון אינה עונה״ (1976); ״הלהקה״ (1978); ״מבצע סבתא״ (1999). אומנם, החובה לשרת היא חובה שחלה על כולם והשירות עצמו הוא אמצעי להשתלבות בחברה הישראלית הכללית, אך חשוב לזכור שתקופת השירות יכולה להיות מלווה בהתמודדויות מורכבות, הן בפן הפיזי והן בפן הרגשי. כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת ומדויקת עבורכם, כדאי להביא בחשבון את כל ההשלכות שיכולות לנבוע מגיוס או מאי גיוס ולצבור כמה שיותר מידע על כל אחת מהאפשרויות. בתור התחלה, מומלץ להיכנס לאתר המתגייסים של צה"ל ולקבל מידע כללי על תהליך הגיוס, על האפשרויות השונות הפתוחות עבורכם, להבין איך ייקבע היכן תשרתו ומידע רב נוסף. לאחר שהתמונה מעט תתבהר, חשבו על הנקודות הבאות:

 

בתקופת השירות אתם באחריות צה"ל – על כל המשתמע מכך

במשך תקופת השירות צה"ל מחויב לדאוג לצרכים הבסיסיים שלכם: מגורים, מזון וטיפול רפואי. אם המצב שלכם כרגע הוא שאין לכם מקום מגורים קבוע, אם אתם מתקשים לכלכל את עצמכם, אם אין לכם מסגרת תעסוקתית או תמיכה אחרת, הצבא יכול להיות פתרון מצוין עבורכם. השירות הצבאי יעניק לכם שקט נפשי בתחומים הללו, לפחות למשך כל תקופת השירות.  

בתקופת השירות תיחשפו למגוון רחב של אנשים, והם יהפכו להיות חברים לכל החיים!

צה"ל הוא "כור ההיתוך" של החברה הישראלית. במהלך השירות תפגשו צעירים וצעירות בני גילכם מכל שכבות החברה הישראלית, תכירו נשים ואנשים מרקעים שונים, ממקומות שונים וממעמדות שונים. זו תהיה הזדמנות נהדרת עבורכם להתוודע למגוון האנושי שמציעה לנו מדינת ישראל, דבר שיעניק לכם שפע של נקודות למחשבה ואמצעים לגיבוש הזהות שלכם. וחשוב לא פחות, כיוון שהשירות בצבא הוא חוויה אינטנסיבית, אתם עתידים ליצור חברויות עמוקות וקשרים חברתיים חזקים שילוו אתכם עוד הרבה שנים קדימה.

 

בתום השירות תקבלו עדיפות במקומות עבודה

מעסיקים רבים עשויים להתעניין בעברכם הצבאי והדבר יכול לקבוע אם תתקבלו למשרת חלומותיכם. זאת ועוד, במקומות עבודה לא מעטים, בעיקר במשרדי ממשלה ובתפקידים ציבוריים שונים, שירות צבאי מלא הוא תנאי סף לקבלה. אומנם המציאות מוכיחה שאפשר להשתלב במקומות עבודה טובים גם ללא עבר צבאי, אך שירות בצה"ל – ובעיקר שירות בתפקיד משמעותי – יפתח לכם דלתות רבות בקלות יחסית. בהזדמנות זו נזכיר שהצבא, באופן מכליל, תורם לתחושת המסוגלות ולפיתוח יכולות אישיות, והתפקידים שתמלאו יכולים להעניק לכם כלים טובים וניסיון שישמשו אתכם גם בחיים האזרחיים.

 

בתום השירות תהיו זכאים למלגות לימודים רבות

בחירה להתגייס לצבא תשפיע על העתיד האקדמי והמקצועי שלכם. המשרתים בצה"ל זכאים למלגות לימודים בסכומים גבוהים, כך שתוכלו ללמוד לתואר או ללמוד מקצוע מבלי לשלם על הלימודים שלכם. נציין כי יש מלגות שהתנאי לקבלתן הוא שירות צבאי או שירות לאומי, ויש מלגות – לא רבות – שכלל לא דורשות זאת. אם תוכרו כחיילים בודדים תהיו זכאים לקבל מלגות נוספות.

 

ומה מספרים יוצאים ששירתו בצבא?

כאמור, הבחירה אם להתגייס לצבא, לשירות לאומי או לא לשרת כלל היא החלטה שצריכה להיעשות בכובד ראש, לאחר שקלול של נתונים אישיים וקבלת מידע רב ככל האפשר. כדי לסייע לכם בהחלטה אנו ממליצים לכם להתייעץ בקבוצת הפייסבוק יוצאים לצבא עם עוד יוצאים ויוצאות שבחרו להתגייס. כך תוכלו להבין יותר מהי המשמעות הפרקטית של שירות בצבא ולהסיק את המסקנות האישיות שלכם. סיפורו של רפאל איטח סיפורו של שלום וייס

הכנה לשירות

הכנה לשירות

הכנה טובה = גיוס קל ונעים   הימים הראשונים בצבא עלולים להיות מבלבלים ומלווים בתחושה של זרות וניכור. התחושות הללו מתעוררות גם אצל נערות ונערים חילוניים, משום שהצבא הוא עולם לא מוכר, חוקיו שונים, הלבוש אחר ואפילו השפה. למשל, אתם צפויים לשמוע מילים שמעולם לא שמעתם עליהן, קיצורים וראשי תיבות לא מוכרים ועוד. כדי להבטיח לעצמכם “נחיתה רכה” בצבא, חשוב להגיע כמה שיותר מוכנים ליום הגיוס.  

הכנה נפשית והכנה גופנית

כאמור, תקופת השירות בצבא לא דומה לשום דבר שמוכר לכם מהחיים האזרחיים. באופן ספציפי, תחושו עומס פיזי ומנטלי. במסלולים הקרביים החיילים רוכשים מיומנויות אלו ואחרות תוך כדי תהליך ההכשרה, אך התייצבות לשירות ללא כל הכנה פיזית ומנטלית עלולה לעכב את ההתאקלמות ביחידה ולהשפיע על יכולתכם לסיים את המסלול או אפילו להתקבל אליו מלכתחילה. יותר מכך, אם לא תגיעו מוכנים מבחינת כושר גופני אתם עלולים לסבול מפציעות ומשברי מאמץ.  

גוועלד! מה עושים? מתכוננים!

מסגרות רבות, ציבוריות ופרטיות, יכינו אתכם לקראת הטירונות ולקראת האימונים במסלולים המתקדמים. במסגרות אלו משלבים אימונים פיזיים שקשורים לצבא, כגון נשיאת אלונקות ומעברי מכשולים, עם אימונים שנועדו לטפח כושר מנטלי ויכולת התמדה. כמו כן תקבלו ידע וכלים מתחום התזונה והבריאות בצבא. המדריכים שלכם יהיו בעלי רקע צבאי-קרבי ותוכלו להתייעץ איתם בכל הקשור לענייני הצבא. חשוב לציין: אין הכרח להתכונן לגיוס באמצעות המסגרות, אפשר להסתפק באימון עצמי. אם בחרתם לוותר על הכנה דרך מסגרת אנו ממליצים להתייעץ עם איש מקצוע, לדוגמה מאמן כושר, כדי לבנות לעצמכם תוכנית אימונים יעילה ואינטנסיבית, אך כזו שלא תפגע בבריאותכם. החל משנת 2024 מפעיל צה"ל בשיתוף האגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון והמשרד לשוויון חברתי תוכנית הכנה לגיוס ליוצאות ויוצאי החברה החרדית, התוכנית מכווינה לגיוס משמעותי, מלווה במהלך השירות ובעיקר מותאמת במיוחד עבור היוצאות והיוצאים. לחצו כאן למעבר למדריך להכנה גופנית עצמאית לקראת גיבוש בצה”ל, הכולל תוכנית אימונים בת 12 שבועות.  

מסגרות ההכנה לשירות קרבי:

  חוגי גדנ”ע לשיפור הכושר הגופני לקראת הגיוס. השתתפות בחוגים כרוכה בתשלום סמלי לכיסוי הוצאות הביטוח. ליצירת קשר: אזור צפון – 04-9957290 אזור מרכז – 03-5126644 אזור דרום – 08-8618789   המרכז החינוכי יובל עילם יובל עילם, בעל תואר ראשון בחינוך גופני ותואר שני במינהל חינוך, מאמן כושר גופני מוסמך הקים מרכז הכנה לצה”ל. עילם שירת כלוחם ביחידת 669. המרכז פועל משנת 1986. בכל קבוצה משתתפים 25 חניכים בכיתות י’ עד י”ב בהנחיה של 3 מדריכים. ההכנה כוללת: אימונים פיזיים; הרצאות בנושאים שונים, למשל, הצבת מטרות, רכישת כלים להצלחה בחיים, תזונה, התמודדות עם אכזבות וכישלונות; מפגשים עם לוחמים מכל היחידות; הכנה ספציפית לכל גיבוש ומיון. עלות: 360-250 ש”ח לחודש. מיקום: הרצליה. לפרטים ולהרשמה: yuvaleilam.com   עמותת אחריי! נוער מוביל שינוי יו”ר העמותה הוא אלוף במיל’ יורם יאיר; מפקח כושר גופני: ד”ר זוהר שדה. העמותה הוקמה ב-1997. בכל קבוצה משתתפים 50-15 בני נוער בגילים 18-16. ההכנה כוללת: שני מפגשים שבועיים, שעתיים וחצי כל מפגש, במשך שנתיים. בתוכנית: אימונים פיזיים, הדרכות ודיונים, התנדבות בקהילה וסדרות שטח תוך פיתוח האישיות ואימון בסימון מטרות, חתירה אליהן והתמודדות עם המשברים שבדרך. ההכנה מיועדת לבנים ולבנות המעוניינים בשירות קרבי ולא קרבי. קבוצות ההכנה פועלות ב-80 יישובים ברחבי הארץ. לפרטים ולהרשמה: aharai.org.il   אקספרט כושר קרבי בראש העמותה עומדים עידן פונדק, לשעבר מפקד מדור לוחמה בטרור ביחידת דובדבן, ורועי פלד, לשעבר לוחם ומפקד ביחידת דובדבן. המדריך המקצועי הראשי של מחלקת הכושר הקרבי הוא אלון בן עמי, לשעבר קצין אימון גופני בבה”ד 8 של מכון וינגייט. בכל קבוצה משתתפים עד 20 חניכים עם מדריך אחד. ההכנה כוללת: שלושה מפגשים שבועיים, שעה-שעה וחצי כל אחד. אחת לחודש נערכים אימונים מיוחדים הכוללים הרצאות השראה, פאנל לוחמים, הדמיות גיבוש וסדנאות שטח, הבניית כושר גופני קרבי, טיפוח יכולות מנהיגות ופיקוד, בניית יכולות חברתיות ויכולות עבודה בצוות, עמידה מול קהל וערכים של נתינה ושותפות בקהילה. מיקום: מוקדים שונים ברחבי הארץ. בהם: תל אביב, חיפה, באר שבע, אשדוד, רחובות, ירושלים ותל מונד. לפרטים ולהרשמה: kosherkravi.co.il   כושר קרבי בראש העמותה עומד דותן רוזנבליט, פיזיולוג של המאמץ (M.Sc) ומנחה קבוצות מטעם סמינר הקיבוצים, בעל תעודת מדריך בכיר של משרד החינוך והספורט. בכל קבוצה משתתפים 160-80 חניכים וחניכות, מדריך אחד עד חמישה מדריכים לקבוצה (תלוי במספר המשתתפים). ההכנה כוללת: שניים עד ארבעה מפגשים בשבוע, שעה וחצי עד שלוש שעות לאימון; פעילויות מיוחדות, לינה בשטח, שיחות אישיות, ניתוח מצולם של האימונים, דגש על פיתוח מיומנויות כמו תפקוד בזמן לחץ, מנהיגות, חברות, יוזמה ויצירתיות. עלות: 250 ש”ח לחודש (לנרשמים לעשרה חודשים לפחות). מיקום: תל אביב, שוהם, כפר מנחם. לפרטים ולהרשמה: kosher-kravi.com

מכינה קדם צבאית

מכינה קדם צבאית

מכינה קדם-צבאית – לוקחים את הזמן ומגיעים מוכנים המכינות הקדם-צבאיות הוקמו מתוך מגמה להכין את בני הנוער, בוגרי מערכת החינוך, לקראת שירות מלא ומשמעותי בצה"ל; לעודד התנדבות ליחידות קרביות, ליחידות מובחרות ולמסלולי פיקוד וקצונה; להעניק הכנה נאותה וחוסן רוחני ופיזי לקראת המפגש עם חיי הצבא; לטפח מנהיגות צעירה; להעשיר את עולמם הרוחני-ציוני ולהכשיר את דור העתיד של צה"ל (ומדינת ישראל) לעמוד במשימות ובאתגרים לאומיים בתחומי הביטחון, החברה, החינוך ועוד. המכינה משלבת חיי חברה מהנים; התנדבות ותרומה לקהילה; לימודים והעשרות במגוון רחב של תחומים; טיולים והתנסויות רבות שקשורות לשירות הצבאי ולחיים האזרחיים שאחריו. הצבא רואה בבוגרי המכינות כקהל עדיף, משום שהם באים לצבא מוכנים ובוגרים יותר. אחוז גבוה מבוגרי המכינות מיועדים לקצונה! חלק משמעותי בחיי המכיניסט הוא פיתוח הזהות, הנער לומד להכיר את עצמו ולגבש את זהותו.   המכינות מתחלקות לשלושה סוגים עיקריים:
  • מכינה קדם-צבאית דתית.
  • מכינה קדם-צבאית חילונית.
  • מכינה קדם-צבאית לדתיים וחילונים.
כיום גם ישנם מכינות קדם-צבאיות ייעודיות ליוצאות ויוצאי החברה החרדית: המכינה של בינ"המכינת גוונא. כדאי גם להכיר את מכינת הישג שמתמקדת במלשביו"ת ומלשבי"ם שעתידים לשרת כחיילים בודדים, את המכינה מפעילה קרן הישג שמעניקה מלגות לסטודנטיות וסטודנטים שהוכרו כחיילים בודדים, ליווי הקרן ממשיך גם בסיום המכינה לאורך כל השירות ואף לאחר השחרור. להרשמה הקליקו. בנוסף לכך החל משנת 2024 מפעיל צה"ל בשיתוף האגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון והמשרד לשוויון חברתי תוכנית הכנה לגיוס ליוצאות ויוצאי החברה החרדית, התוכנית מכווינה לגיוס משמעותי, מלווה במהלך השירות ובעיקר מותאמת במיוחד עבור היוצאות והיוצאים, בהתאם לנסיבות כדאי לבדוק גם את האופציה הזאת.   ההמלצות שלנו: כדאי:
  • בדקו יותר ממכינה אחת. השתדלו לפתוח לעצמכם שתי אופציות לפחות.
  • בקרו במכינות, בררו על אפשרות לשהות במכינה יותר מיום כחלק מתהליך הבדיקה שלכם.
  • דברו עם מכיניסטים שנמצאים במכינה או עם בוגרי המכינה.
לא כדאי:
  • אל תסתמכו רק על המלצות של אחרים. לכל אחד מתאים משהו אחר. ערכו בעצמכם את הבדיקות שלכם.
  • אל תתפשרו על מכינה בגלל לחצי זמן.
  • אל תתנו לפחד מהזמן שחולף לבלבל אתכם.
  לקריאה נוספת לחצו כאן.

אודות המדריך

המדריך נכתב ונאסף על ידי מתנדבים בעלי רקע בתחום עליו כתבו ומתוך רצון לסייע ליוצאות ויוצאים הנמצאים בתחילת דרכם, לעשות דרך קלה ופשוטה יותר. אין לראות בנאמר במדריך הנחיה כי אם המלצה.
עורכת המדריך שני קפלן