התחברות

נא הכנס את מספר הטלפון שלך למטה נא הכנס את הקוד שנשלח לטלפון שלך שלח קוד מחדש
עדיין אין לך משתמש? הרשם ליוצאים לשינוי עכשיו!

המדריך ליוצא ויוצאת מהחברה החרדית

מובטלים ומחפשי עבודה

כתיבת קורות חיים

כתיבת קורות חיים

כתיבת קורות חיים היא משימה לא פשוטה. זהו מסמך שאמור לייצג אתכם בפני המעסיק הפוטנציאלי שלכם וללמד על ניסיונכם המקצועי, על רמת המחויבות שלכם למקום העבודה וללימודים, על תחומי העניין שלכם, היכולות והכישורים שלכם, על סגנון העבודה שלכם ועוד. חשוב להכיר את הפורמט המקובל לכתיבת קורות חיים ולהדגיש את נקודות החוזק שלכם מבלי להצטנע, אך גם מבלי להגזים. אל תסלפו את העובדות לטובת ייפוי קורות החיים. הדבר עלול להתגלות ולגרום לכם נזק. אם אתם צריכים לכתוב קורות חיים בפעם הראשונה, מומלץ להיעזר באתר tazooz. באתר תוכלו להזין את הפרטים שלכם – פרטים אישיים, ניסיון בעבודה, לימודים וכו’ – ולקבל טופס קורות חיים בעיצוב ועימוד מקובלים. באתר יש גם מאמרים וטיפים שווים לכתיבת קורות חיים ולמציאת עבודה. ניתן להיעזר גם בסדרת הסרטונים של יוצאים לשינוי שם ניתן למצוא טיפים לכתיבת קורות חיים מעולים!  

דוגמה למבנה מסמך קורות חיים

מסמך “קורות חיים” בנוי מכמה חלקים קבועים: פרטים אישיים: שם, תעודת זהות, תאריך לידה, עיר מגורים, מספר טלפון, כתובת דוא”ל השכלה: שנת התחלה-שנת סיום, מקום הלימודים, תואר/תעודה. התמקדו בשני מוסדות ההשכלה האחרונים שלכם וכתבו אותם בסדר כרונולוגי הפוך. למשל: 2016 – היום האוניברסיטה העברית תואר ראשון במדעי המדינה 2009-2012 ישיבת עץ חיים לימודים תורניים. עבודה וניסיון מקצועי שנת התחלה-שנת סיום, מקום עבודה, תפקיד. רשמו 2-3 מקומות עבודה אחרונים, כאלה שבהם עבדתם זמן רב. ותרו על ציון עבודות מזדמנות, אלא אם אלו היו העבודות היחידות שלכם. פרטו בקצרה את מהות התפקיד, תחומי האחריות, בעלי התפקיד שעימם עמדתם בקשר ואת ההישגים שלכם. למשל: 2003 – 2005 בנק הפועלים טלר
  • אחריות על מתן שירות ללקוחות הבנק, כולל עמידה ביעדים.
  • טיפול בכספים ובדיווחים כספיים עבור מנהלי הבנק.
שירות צבאי/לאומי/אזרחי (אם קיים) שנת התחלה-שנת סיום, יחידה או חייל, תפקיד, דרגה במילואים. התנדבויות/שליחויות/תרומה לקהילה (אם קיים) ציינו שנה, מסגרת ותפקיד. למשל: 2013 פר”ח – חונכות אישית לילד בעל קשיים לימודיים. שליטה בתוכנות מחשב ציינו את רמת שליטה שלכם ואת שמות התוכנות שבהן אתם שולטים. למשל: יישומי אופיס- Word, PowerPoint, Excel – ברמה גבוהה. SPSS, אדם, חישובית – היכרות טובה. שפות ציינו שפה ורמת שליטה למשל: עברית – שפת אם. אנגלית – קריאה טובה, כתיבה ודיבור – טובים. ערבית – בסיסית. שונות בסעיף זה תוכלו לכתוב על נקודות חוזק אישיות כמו כישורים מעולים שלכם כמו כושר ביטוי גבוה, יכולת למידה מהירה, אסרטיביות ועוד. כתבו עד 5 תכונות בולטות. פרגנו לעצמכם, אך הישארו נאמנים למציאות.

נקודות לתשומת לב:

בפנייתכם לכל משרה נתונה, בדקו היטב מהן דרישות התפקיד והבליטו את הכישורים ואת הניסיון שלכם בהתאם. למשל: עבור משרה הדורשת ידע בתוכנות גרפיות, הדגישו את הידע שלכם בתחום, למשרת סיוע בגן ילדים, הדגישו את הניסיון שלכם בעבודה עם ילדים. רצוי להוסיף מכתב נלווה לקורות החיים. במכתב כתבו על עצמכם בגוף ראשון. הקפידו על שפה תקנית וחפה מטעויות כתיב. מעסיקים רבים לא ישמחו להעסיק אדם ששלח מכתב עם שגיאות כתיב – גם אם המשרה אינה דורשת יכולות כתיבה וניסוח. בקשו מחבר לעבור על המכתב שלכם, לפני שתשלחו אותו, כדי לוודא שאין שם טעויות. במכתב תוכלו לספר על אילוצים אישיים בחייכם שבגינם יצאתם אל שוק העבודה בגיל מאוחר. תוכלו לתאר הצלחות והישגים בחייכם. כתבו בענייניות וללא “השתפכויות”. נסו לרכז את קורות החיים שלכם בעמוד אחד בלבד. זכרו שהמעסיקים מקבלים מאות קורות חיים ובמקרים רבים הם יטרחו לקרוא יותר מעמוד אחד. כדי לחסוך במקום, תוכלו לכתוב את הפרטים האישיים שלכם בשורה אחת או שתי שורות. בזמן חיפוש העבודה הסתובבו עם כמה עותקים של קורות חיים. כך תוכלו להציג אותם אם תזדמן בדרכם הצעה מעניינת. אם יש מקום עבודה שמעניין אתכם במיוחד, גשו לשם ישירות, גם אם המקום לא פרסם מודעת דרושים. בקשו לדבר עם הממונה על גיוס העובדים, הציגו את עצמכם בנימוס ובחיוך והשאירו עותק של קורות החיים שלכם. ייתכן שהרושם שתעשו יגרום לכם להתקבל למקום העבודה למשרה שעדיין לא פורסמה. כדאי לדעת: ככל שמקום העבודה נחשב יותר, והתפקידים שהוא מציע “רציניים” יותר, כך יש משמעות רבה יותר לקורות החיים. בקשו מחברים בעלי ותק בעבודה לעבור על קורות החיים שלכם ולציין נקודות לשיפור. תוכלו לשלוח גם בקשה ליועצת ההכוון של יוצאים לשינוי, אשר תוכל לסייע לכם בכתיבה ובשיפור של קורות החיים.

מציאת עבודה

מציאת עבודה

מציאת עבודה היא עניין לא פשוט. אפשר אפילו לומר שזאת עבודה בפני עצמה. ערוץ החיפוש העיקרי אחר עבודה הוא באמצעות אתרי האינטרנט המתמחים בכך, אך לא רק. תהליך חיפוש עבודה צריך לכלול גם יוזמה אישית, עזרה מהסביבה הקרובה, המון סבלנות, אורך רוח ואופטימיות. לפעמים החיפוש עלול להיות מייאש, לכן מומלץ לשמור על שגרה מסוימת ולא "לשקוע" בבית: קבעו לעצמכם סדר יום מסודר לחיפושים, והשתדלו להיות זמינים בשעות היום, במקביל לשעות העבודה של רכזי כוח אדם.  

טיפים יישומים לתהליך חיפוש עבודה:

  1. צרו קובץ אקסל (או קנו מחברת ייעודית) ורשמו במדויק: לאילו מקומות עבודה שלחתם קורות חיים, מי אנשי הקשר במקום העבודה, מהם מספרי טלפון שלהם, וכן סיכום קצר של השיחות שניהלתם בעניין. הקפדה על רישום מסודר תעזור לכם להרגיש בשליטה ותארגן עבורכם את התהליך.
  2. ספרו לחברים ולבני משפחה שאתם מחפשים עבודה. ייתכן שדווקא במעגל הקרוב תוכלו למצוא משרה טובה. שיטת "חבר מביא חבר" היא דרך טובה מאוד לגיוס עובדים עבור לא מעט ארגונים וחברות.
  3. אם מישהו מהמעגלים הקרובים לכם אמר שהוא יברר עבורכם על משרה, אל תשכחו לעשות פולו-אפ (מעקב) בנושא. התקשרו לאותו אדם ובדקו שהעניין מתקדם.
 

איך להגדיר לעצמכם איזו עבודה אתם מחפשים?

עוד לפני שתתחילו לחפש עבודה, חשוב שתגדירו לעצמכם איזו עבודה אתם מחפשים, מה אתם אוהבים לעשות ובמה אתם טובים. התשובות שתספקו לעצמכם יסייעו לכם למצוא משרה הולמת. למשל:
  • אם אתם אנשים שאוהבים בני אדם, אוהבים לדבר ולשכנע, נוטים להיות תחרותיים והישגיים, ייתכן שמשרת מכירות תתאים לכם.
  • אם אתם בעלי מודעות חברתית ופוליטית ויש לכם דעה מוצקה על כל דבר, כדאי שתחפשו עבודה בעמותה חברתית המקדמת מטרות הקרובות לליבכם.
  • אם אתם אנשים מסודרים ומאורגנים, תוכלו לשאוב הרבה הנאה ממשרה אדמיניסטרטיבית (משרדית). אם זה הכיוון שלכם, כדאי להשתלם בקורס ייעודי.
חשוב שתבדקו היטב מהי נטיית ליבכם ותכוונו למציאת עבודה מתאימה. כך תרגישו הנאה וסיפוק במקום העבודה, והמעסיקים שלכם יהיו מרוצים. אם תבחרו בעבודה שאינה מתאימה לכם, אתם עלולים להידחות עוד בשלב הראיונות, או לעבוד במקום שבו תרגישו שאתם מבזבזים בו את זמנכם ואת מרצכם.  

איך למצוא עבודה?

  • אתרי חיפוש העבודה העיקריים הם: ג'ובמאסטר, jobnet, alljobs. אלו פורטלים המרכזים משרות במגוון תחומים. בחלק מהאתרים האלה יש פונקציה של "סוכן חכם", ששולח את קורות החיים שלכם באופן אוטומטי למעסיקים. הפונקציה הזאת יעילה אם אתם לא מחפשים משהו ספציפי.
  • עמודים ייעודים בפייסבוק: תוכלו למצוא שלל עמודים לדורשי עבודה ללא ניסיון, בחלוקה לפי ערים ולפי תחומי עיסוק. לדוגמה: דרושים מפה לאוזן כדי למצוא את העמודים הללו כתבו בשורת החיפוש בפייסבוק את המילה "דרושים" ותקבלו רשימה של עשרות עמודים וקבוצות ייעודים.
 

עבודות שונות לשלבים שונים בחיים:

  • אם רק השתחררתם מהשירות הצבאי/לאומי, כדאי מאוד שתנצלו את האפשרות של "עבודה מועדפת". ייתכן שהעבודה לא תהיה קלה ומעניינת במיוחד, אך המענק שתקבלו יסייע לכם להשיג "מרווח נשימה" למציאת העבודה הבאה, הטובה והמהנה יותר.
  • בזמן לימודים למבחן הפסיכומטרי ובזמן לימודים באוניברסיטה כדאי למצוא עבודות המאפשרות גמישות בשעות. אם מתכוונים לעבוד במשמרות בררו לכמה משמרות עליכם להתחייב וכמה משמרות מציע מקום העבודה. חשוב לוודא שהיקף המשרה עונה על הצרכים שלכם.
  • משרדי ממשלה רבים מעסיקים סטודנטים ב"משרת סטודנט" בתפקידים שתנאי המכרז אליהם לא דורשים תואר ראשון. היתרונות בעבודה במשרד ממשלתי הם קביעות, עבודה מסודרת, תנאים טובים ועוד. לרוב משרדי הממשלה אינם מפרסמים מודעות דרושים בלוחות הרגילים, אלא באתר שירות נציבות המדינה. יתרון נוסף בעבודה כזו הוא שהיא תשמש בעתיד כגורם משדרג בקורות החיים שלכם. מרשים יותר לכתוב: "עבדתי במשרד רה"מ / במשרד הפנים", מאשר "מלצרתי במשך שלוש שנים". חשוב לציין שתהליך הקבלה לעבודות אלה דורש השתתפות במרכזי הערכה הכוללים: מבחני כישורים ואישיות, מבחנים קבוצתיים וראיונות אישיים. כמו כן, מאחר שהמכרז פתוח לקהל הרחב וההיצע גדול - תידרשו להוכיח יכולות קוגניטיביות גבוהות וכישורים בינאישיים טובים כדי להתקדם בשלבי המיון.
  • עבודות הכוללות מגורים: אם אתם כבר לא יכולים להתגורר בבית ההורים ונראה לכם ש"קצת גדול עליכם" לשכור דירה, כדאי לחשוב על עבודה הכוללת מגורים ומחיה. אם אתם בשלב העבודה המועדפת, אז עבודה שתוכל להתאים לכם היא בבתי המלון באילת. בדקו באתרי המלונות אם יש דרישה לעובדים, או הגיעו לאילת, עברו בין המלונות והציגו את עצמכם. בין המשרות שתוכלו למצוא: חדרנות, בל-בוי (נער מעלית), מלצרות, טיפול בילדים ועוד. תפקידים נוספים המציעים מגורים במקום העבודה הם תפקידי הדרכה בכפרי נוער ופנימיות. תפקיד זה מתאים לאנשים בעלי אוריינטציה טיפולית. לרוב תידרשו להתחייב למקום העבודה במשך שנה, ובחלק מהמקרים - שנתיים. המשרה דורשת כוחות נפש רבים, סבלנות ואהבת אדם, והיא לא בהכרח מתגמלת כלכלית. אם הכיוון שלכם בחיים הוא טיפולי או חינוכי, תפקיד כזה יכול לקדם את הקריירה שלכם. משרות כאלו מפורסמות באתר שתיל ובדף הפייסבוק דנה ונועה תעשו לי קריירה.
  למעבר לעמוד כתיבת קורות חיים הקליקו כאן. למעבר לעמוד הכנה לראיונות עבודה הקליקו כאן

ריאיון עבודה

ריאיון עבודה

מזל טוב! קיבלתם את הטלפון המיוחל מהמעסיק. ריאיון העבודה הוא שלב קריטי בתהליך הקבלה לעבודה, וכדאי מאוד להתכונן אליו מראש. אפשר להניח כי בפעמים הראשונות שתלכו לריאיון עבודה תעשו טעויות קטנות, אך מפעם לפעם תצברו ביטחון ותלמדו על ניואנסים מקובלים. חשוב לדעת: אין דומה ריאיון עבודה זריז עבור משרה של מוכר בדוכן מזון מהיר, שמיועד לבירור נתונים בסיסיים, לריאיון עבודה עבור משרה של נותן שירות במוקד טלפוני, אשר בו המראיין ירצה להכיר אתכם יותר ולהבין אם היכולות שלכם והכישורים שלכם מתאימים לתפקיד שאליו אתם מתמיינים.  

איך מתכוננים?

המראה החיצוני הוא הגורם המכריע על הרושם הראשוני, ועל כן הקפידו על מראה נקי ועל לבוש שתואם למקום העבודה שאליו אתם שואפים להתקבל. אם מדובר במשרה פשוטה יחסית כמו מלצרות או אבטחה, תוכלו להגיע בג'ינס (לא קרוע) ובחולצת פולו קצרה. הימנעו מלבוש צעקני. גברים - אם אתם ממש לא רוצים להתגלח, הקפידו להסתרק ולהגיע נקיים ומאורגנים. אם אתם מתבשמים או משתמשים באפטר שייב הקפידו לא להגזים בכמויות. נשים - כדאי להיראות מטופחות, אך לא בהגזמה. אם תרצו למרוח לק, הקפידו שהוא יהיה סולידי. כך גם האיפור. גם אם מדובר ביום חם במיוחד, רצוי שלא להגיע בגופייה או במחשוף. אם כחלק מדרישות התפקיד נדרש מראה "ייצוגי", כדאי להשקיע מחשבה בבחירת הבגדים.   

הריאיון

מומלץ ללמוד על מקום העבודה שאליו אתם הולכים להתראיין. בראיונות רבים נשאל המועמד: "מה אתה יודע על הארגון שלנו?" הפגנת ידע רחב תעורר רושם טוב. ניתן לחפש מידע דרך גוגל או בעמודי הפייסבוק של הארגון/החברה, או לשאול אנשים העובדים במקום. כדי שתוכלו להתכונן לריאיון היטב, הנה כמה שאלות נפוצות בראיונות עבודה:
  • למה אתה חושב שאתה המועמד המתאים ביותר לתפקיד? (פרטו את הניסיון שלכם או ספרו מדוע התפקיד מתאים לכם);
  • למה אתה רוצה לעבוד דווקא אצלנו? (תוכלו לספר על הרצון שלכם להשתלב בארגון מוביל, או בעל ערכים וחזון התואמים להשקפת עולמכם);
  • כיצד תתמודד עם היעדר ניסיון בתפקיד? (הביעו את נכונותכם ללמוד וליישם היטב את הנדרש, בצורה מהירה ויעילה. ספרו שאתם בעלי מוטיבציה גבוהה ויכולת קליטה מהירה);
  • מדוע עזבת את תפקידך האחרון? (הסבירו בענייניות);
  • מהן תוכניותיך לעתיד? (הביעו את שאיפתכם ורצונכם ללמוד ולהתקדם בתפקיד);
  • מי הממליצים שלך? (נקבו בשמות אנשים שימליצו עליכם טובות);
  • מדוע לא שירת בצבא? (שאלה זו אינה חוקית, אלא אם היא רלוונטית לתפקיד שאליו אתם מתמיינים, כעבודת אבטחה למשל);
  • מהן ציפיות השכר שלך? (בררו מראש מהו השכר המקובל למשרה. אם תנקבו בסכום נמוך מדי אתם עלולים להותיר רושם שאינכם יודעים די על התפקיד המיועד או שאינכם מעריכים את עצמכם. הצעה גבוהה מדי עלולה לגרום לאי-קבלתכם למשרה).
כמעט כל מראיין ישאל מהן התכונות השליליות שלכם. זו שאלה לגיטימית המעסיק רוצה להכיר אתכם היטב, ולא רק את הצדדים החזקים באישיותכם. מומלץ לענות בכנות (אך לא להגזים), ולהציג את הנקודות החלשות כהתמודדות. חשוב להדגיש שדברים אלו לא ימנעו ממכם לבצע את התפקיד בצורה טובה. למשל: "אני יודע שיש לי נטייה להיעלב, אך אני עובד על זה וכבר איני נעלב כבעבר. היום אני מסוגל לקבל ביקורת מקצועית באופן ענייני"; או – "אני לפעמים עלולה לשכוח דברים, כי אני אוהבת לעבוד על כמה דברים במקביל, אבל אני רושמת לעצמי משימות ודואגת להשלימן בזמן". הכינו שאלות מראש, הראו התעניינות, בררו מה הן דרישות התפקיד, מה יידרש מכם באופן אישי, מהי מסגרת שעות העבודה, האם דרושה חפיפה ולכמה זמן. ייתכן שהמראיין יציג תשובות לחלק משאלות אלו במהלך הריאיון או בסופו, ולכן שמרו את כל השאלות הטכניות הללו לסוף הריאיון. אל תתביישו לשאול, אך אין צורך להעמיק ולרדת לפרטים. אם תעברו את הראיון ותתקדמו לשלב הבא - תוכלו להעמיק יותר. אחת הדרכים הטובות להתכונן לריאיון היא באמצעות סימולציה עם חבר או חברה, מול המראה או מול מצלמה. כמו כן, כל ריאיון הוא חשוב כדי להתכונן טוב יותר לראיון הבא. תחקרו את עצמכם (או בעזרת חבר) והדגישו נקודות לשימור ושיפור. חשוב לדבר בביטחון במהלך הריאיון. זה בסדר לחשוב במשך כמה שניות על השאלה שנשאלתם, אך לא יותר מכך. דיבור שוטף ותשובות קוהרנטיות יעשו רושם טוב על המראיין. שימו לב גם לשפת הגוף שלכם, נסו לשדר פתיחות ונינוחות וחייכו במקומות המתאימים. הימנעו משילוב ידיים והתכנסות בתוך עצמכם, למרות שהמעמד קצת מלחיץ. אל "תזרקו" את עצמכם על הכיסא, שבו ישר ורצוי זקוף. הימנעו מלפרוס את החפצים שלכם על שולחנו של המראיין. הדבר נתפס כפלישה וכזלזול במרחב האיש. את מכשיר הטלפון העבירו למצב שקט (לא רטט) והניחו בתוך התיק. את התיק הניחו לצד הכיסא. היו מנומסים, אל תיכנסו בדברי המראיין, הנהנו קלות בראש, כדי לשדר שאתם מקשיבים בקשב רב לנאמר. נסו לנצל את הריאיון גם כדי לברר אם העבודה מתאימה לכם, ולא רק אם אתם מתאימים לעבודה.   רוצים לקבל עוד טיפים לראיון עבודה מוצלח? היכנסו לסדרת הסרטונים של יוצאים לשינוי ביוטיוב.  

אודות המדריך

המדריך נכתב ונאסף על ידי מתנדבים בעלי רקע בתחום עליו כתבו ומתוך רצון לסייע ליוצאות ויוצאים הנמצאים בתחילת דרכם, לעשות דרך קלה ופשוטה יותר. אין לראות בנאמר במדריך הנחיה כי אם המלצה.
עורכת המדריך שני קפלן