תנאי שירות – מה זה אומר בכלל?
יש מי שמקשיבה לכם
כחלק מתהליך הקליטה של כל חייל ייפתח לו תיק ת”ש (תנאי שירות), תיק הת”ש יכלול את כל הבקשות שתגישו לאורך השירות. מרגע הגיוס אתם עתידים לפגוש מש”קית ת”ש בכל תחנה שתעברו, בטירונות וכאשר תעברו לבסיס הקבע שלכם. במקרים מסוימים תפגשו אותה גם לפני הגיוס. בעזרת המש”קית ת”ש תוכלו להגיש בקשות שקשורות לתנאים הסוציאליים שלכם כדי שתוכלו להמשיך ולשרת בראש שקט. מש”קית ת”ש מונחית לעדכן את החייל בכל הזכויות וההטבות המגיעות לו במהלך שירותו בצה”ל. אתם מוזמנים לשאול אותה כל שאלה הנוגעת לתנאי השירות שלכם.
חשוב! בבואכם להגיש בקשה כלשהי למשרד הת”ש הצטיידו במסמכים הבאים:
- תדפיס עו”ש של ההורים ב-3 החודשים האחרונים (או שלכם, אם אתם מוגדרים “חייל בודד”).
- פירוט כרטיס אשראי.
- דוח יתרות כולל.
- מכתב אישי שמפרט את מצבכם הכלכלי.
- שימו לב: אין אפשרות להגיש בקשה בלי המסמכים הללו.
משכורת
משכורת בסיסית
ביוזמת שר האוצר משה כחלון הועלה שכר החיילים הקרביים מ־1,080 שקלים ל־1,620 שקלים. שכרם של תומכי לחימה הועלה מ־780 שקלים ל־1,170 שקלים. שכר החיילים העורפיים הועלה מ־540 שקלים ל־810 שקלים. במהלך השירות, ככל שהתפקיד ברמת סיכון גבוהה יותר כך גם התוספת במשכורת. כמו כן, העלאה בדרגה גוררת גם תוספת למשכורת.
משכורת חריגים
חייל בודד בצה”ל מקבל משכורת כפולה, התוספות מעבר למשכורת הבסיסית לא מוכפלות. חייל נשוי, בתנאים מסוימים, זכאי למשכורת גבוהה יותר. למידע נוסף שאלו את קצינת הת”ש ביחידה שלכם.
הכרה כחייל בודד
בצה”ל יש שלוש הגדרות לחייל בודד
- בודד מובהק – חייל שעלה מחו”ל ללא משפחתו.
- בודד חריג – חייל שלא נמצא כלל בקשר עם משפחתו.
- בודד ללא עורף כלכלי – הגדרה זו היא הנחיה חדשה של צה”ל, בעקבות הבנות שהושגו עם עמותת “יוצאים לשינוי”, ומשמעותה: חייל שאינו מקבל תמיכה כלכלית ממשפחתו למרות שהוא נמצא איתם בקשר.
ההכרה כחייל בודד שאינו מובהק כרוכה בביקור בית אצל ההורים, אם הם מאפשרים זאת. כמו כן, יש להביא מכתבי המלצה מחברים/אנשי מקצוע שמכירים את סיפורכם, וכמובן – לצרף מכתב אישי שלכם.
פתרונות דיור בצה”ל
צה”ל מספק פתרונות דיור לחיילים בודדים ולחיילים המשרתים רחוק מהבית.
מומלץ לברר אצל חברים שעברו תהליך דומה איזו אפשרות הכי טובה בשבילכם.
דירות אל”ח
דירות של צה”ל, הריהוט והאוכל על חשבון צה”ל, הדיירים הנוספים הם חיילים שזכאים כמוכם למגורים בדירה.
קיבוצים
קיימת אפשרות להתארח אצל משפחות בקיבוצים שונים.
בית החייל
קיימת אפשרות להתגורר באחד מסניפי בית החייל הפזורים ברחבי הארץ. מגורים בבית החייל דומים מאוד למגורים בפנימייה.
סיוע בשכר דירה
קיימת אפשרות לשכור דירה ולבקש סיוע במימון השכ”ד. את גובה המימון תוכלו לברר אצל המש”קית ת”ש. אחת לשנה ייערך ביקור בדירה מטעם הצבא, כדי לברר שהכול כשורה.
סיוע כלכלי
סיוע צהל”י
צה”ל מסייע לחיילים בודדים בדרכים רבות: הלוואות, מענקים חד-פעמיים, ריהוט, תלושים לקניות ואפשרויות לאירוח במלונות בחגים. בררו כל זאת אצל המש”קית ת”ש.
סיוע אזרחי
חייל שזכאי לסיוע בשכר דירה זכאי להנחה משמעותית בארנונה ובחברת החשמל. יש לוודא שהחשבונות רשומים על שם החייל, וכך מתקבלת ההנחה באופן אוטומטי.
תעסוקה בזמן הצבא
כל חייל יכול להגיש בקשה לעבוד בזמן שירותו. הבקשה תיבחן על ידי המפקדים שלו. חייל בודד לא צריך לצרף שום טפסים כדי להגיש בקשה.
שירותי רפואה בצה”ל
שירותי הרפואה בצה”ל תלויים בבסיס שבו תשרתו. בחלק מהבסיסים האחריות על החלק הרפואי היא של חיל הרפואה, ובחלק אחר האחריות היא של גוף אזרחי. את עלויות הפנייה למיון, במקרה שתופנו אם אכן תהיה עילה מספקת לפנייה, צה”ל משלם, וכן מרפאות “ביקורופא” זמינות לכם 24 שעות ביממה.
באוגוסט 2018 הוחלט על מהלך דרמטי, במסגרתו יועברו שירותי הרפואה בשגרה מאחריות חיל הרפואה לקופות החולים. היוזמה עתידה לצאת לפועל בשנת 2019.