לימודים באקדמיה דרושים יכולת התמדה, משמעת עצמית וריכוז, וגם – לא מעט כסף. רוב הסטודנטים הם אנשים צעירים שמממנים את שכר הלימוד באמצעות חסכונות, סיוע מההורים ומלגות. מלגות הן למעשה מענקים כספיים, בסכומים משתנים, שניתנים לסטודנטים העומדים בתנאים מסוימים. המלגות ניתנות ע”י גופים פרטיים, עמותות וקרנות, ולכל מלגה תנאים משלה. אם תשקיעו את הזמן הנדרש לאיתור מלגות ולהגשת הבקשה למלגה, תוכלו לקבל סכומי כסף גדולים שיעזרו לכם לממן את הלימודים ואת הוצאות המחיה בתקופת הלימודים. נשמע טוב, נכון? קדימה – בואו נכיר את עולם המלגות.
סוגי המלגות
מלגות על סמך נתונים אישיים: התנאים לקבלת מלגות מסוג זה קשורות לנתונים האישיים שלכם. למשל, יוצאי החברה החרדית יכולים להגיש בקשה למלגה מטעם עמותת “הלל”, יש מלגות שניתנות על
בסיס מוצא, ומשרד החינוך מחלק מלגות לפי רמות זכאות שונות.
מלגות תמורת תרומה לקהילה: בסוג זה של מלגות אתם תצטרפו לפרויקט חברתי, לדוגמה
סחל”ב, פר”ח, והתנאי להעברת התשלום הוא שעות התנדבות. אם מחלקים את סכום המלגה לכמות שעות ההתנדבות הנדרשות, מגלים שהסכום המשולם לשעה גבוה יותר מהסכומים המשולמים בעבודות סטודנטיאליות, ולכן אנחנו ממליצים להירשם לפרויקטים האלה. גם תרוויחו יותר כסף, גם תיהנו מתחושת סיפוק ומשמעות הנלוות לעבודה בקהילה וגם תוכלו להוסיף את הניסיון שרכשתם בעבודת ההתנדבות במסמך קורות החיים שלכם.
מלגות לחיילים משוחררים ולמסיימי השירות הלאומי: באתר האגף והקרן לחיילים משוחררים יש אזור שבו מרוכזות מלגות הניתנות למי ששירת בצבא או במסגרת השירות הלאומי.
ראו כאן.
בהמשך הכתבה תמצאו לינקים נוספים.
בכל סוגי המלגות תידרשו למלא שאלון ולצרף מסמכים. בטופס הגשת הבקשה יפורט אילו מסמכים עליכם להגיש. לתשומת לב: בחלק מהשאלונים תצטרכו לכתוב אם אתם מקבלים מלגות נוספות. מומלץ לומר את האמת ולא להסתבך אחר כך, אם ייוודע ששיקרתם. ייתכן שתצטרכו להחזיר את המלגה ולהיקלע למצב בהחלט לא נעים.
אנחנו ממליצים להגיש כמה שיותר בקשות למלגות, כדי להגדיל את הסיכוי שתקבלו תשובות חיוביות. אם בשלב הגשת הבקשה כבר קיבלתם מלגה אחרת – ציינו זאת. אם קיבלתם מלגה ממקור אחר לאחר שכבר הגשתם את הבקשה, מומלץ לעדכן את הגורם הרלוונטי, להסביר שאומנם קיבלתם מלגה אך אתם זקוקים למלגות נוספות בשל מצב סוציו-אקונומי, בגלל שאינכם יכולים לשלב עבודה עם לימודים, או כל הסבר אחר המשקף את מצבכם.
שימו לב: יש מלגות שחלק מהתנאים לקבל אותן הוא “ללא כפל מלגות”, כלומר שאינכם יכולים לקבל מלגות נוספות במקביל למלגה זו. קראו היטב את התנאים לקבלת המלגה.
מלגות למכינה קדם-אקדמית או למכינה לבגרות
בשביל ללמוד באוניברסיטה, ובחלק מהמכללות, יש צורך בתעודת בגרות ובהשלמת שנות לימוד. כדאי לדעת: באפשרותכם לקבל מימון מלא או כמעט מלא ללימודים אלו. הגשת הבקשה למלגות תיעשה באמצעות יועצי הלימודים במוסד שבו אתם רוצים ללמוד. במקרים של קושי בהגשת הבקשה, או אם תרצו לדעת עוד על האפשרות לקבל מימון ללימודים קדם-אקדמיים, פנו אלינו
כאן.
מלגות ייעודיות ליוצאי החברה החרדית
כיוצאי החברה החרדית מגיעות לכם מלגות! בפורטל הזכויות “כל זכות” תמצאו מידע רב על כל הזכויות המגיעות לכם, וגם לינקים למלגות ייעודיות.
הקליקו כאן למעבר לפורטל ובקרו בלשונית “מלגות” באזור “לימודים אקדמיים”.
איך מוצאים מלגות?
ברשת!
הנה כמה אתרים שתוכלו למצוא בהם לינקים למגוון מלגות:
migapo – אתר מלגות בשיתוף אגודת הסטודנטים. האתר מציע שירות לסיוע בהגשת הבקשות – בתשלום. לשיקולכם.
אתר
מלגות, האתר
יורם מבית וואלה!
לימודים בישראל, אזור
מלגות לסטודנטים באתר משרד החינוך.
לימודפון,
קובץ מלגות של הישגים – עשרות מלגות בחלוקה לקטגוריות. מומלץ להוריד את הקובץ ולחפש מלגות רלוונטיות.
בחלק ממוסדות הלימוד מוצעות מלגות סיוע פנימיות. על פי רוב מלגות אלו אינן מפורסמות באתרי המוסד או בלוחות המודעות, לכן כדאי לברר על כך במזכירות או במדור הרישום.
מלגות נוספות תוכלו למצוא כאן:
המרכז האזרחי,
קרן רוטשילד, מלגות
מפעל הפיס,
קרן פסיפס – מלגות למעוטי יכולת,
אייסף,
תוכנית מושל,
חיילים משוחררים: מלגת
ממדים ללימודים,
קרן אימפקט,
קרן גרוס,
הישג – קרן מלגות לחיילים בודדים.
סטודנטים למקצועות מדעיים יכולים להגיש בקשה למלגת
מנהיגי שוליך.
הנדסאים – כדאי שתדעו, תוכלו לקבל מימון מלא ללימודים וגם מלגות קיום. לפרטים נוספים קראו
כאן.
בקבוצת הווטסאפ שלנו אנו מעדכנים על מלגות לסטודנטים. מצטרפים
כאן.
מכתב אישי
ברוב הבקשות למלגות עליכם להוסיף לטופס הבקשה מכתב אישי. המכתב נועד לאפשר לכם להציג את עצמכם באופן בלתי אמצעי, מעבר לנתונים היבשים במסמכים, ולהסביר לגורמים הרלוונטיים מדוע מגיעה לכם מלגה.
אנו ממליצים להתחיל את המכתב בתיאור קצר של הרקע שלכם: המשפחה שבה גדלתם והמצב הסוציואקונומי, מוסדות הלימוד שבהם למדתם עד כה ומצבכם הכלכלי. אם אינכם זוכרים לתמיכה כלכלית של המשפחה – ציינו זאת.
בפסקה הבאה התייחסו ללימודיכם, וקשרו בין קבלת המלגה לאפשרות להשקיע בזמן ובאנרגיה בלימודים. התייחסו גם לעתיד, לשאיפות שלכם, למטרות וליעדים. הפירוט הזה יוכיח שאתם רציניים ושכדאי לתת לכם מלגה.
טיפים למכתב אישי
- בפסקה שבה אתם מספרים על הרצון שלכם ללמוד ולהשקיע כדאי לשלב את המילים: “שאיפה למצוינות”, “הצטיינות”, “הצלחה”, “הישגים”.
- הקדישו זמן לקרוא על הגוף שאתם מבקשים ממנו מלגה ונסחו משפטים שתואמים את חזונו.
- אין צורך לכתוב בשפה פורמלית. להפך, כדאי שהמכתב יהיה בנימה אישית.
- כדאי לתת לאדם קרוב לקרוא את המכתב לפני שליחתו ולבקש הערות בונות.
- השתדלו לתמצת את המכתב לעמוד אחד לכל היותר. השתמשו בגופן סטנדרטי (David או Ariel) בגודל 12.
קיצור תהליכים, סדר וארגון
כאמור, אנו ממליצים להגיש כמה שיותר בקשות למלגה. כדי שלא תצטרכו לאסוף את המסמכים הנדרשים שוב ושוב, כדאי לפתוח תיקייה ייעודית במחשב ולשמור בה את כל המסמכים הרלוונטיים, סרוקים או מצולמים. ליתר ביטחון, שלחו לעצמכם במייל את כל הקבצים.
אלו המסמכים שבדרך כלל תצטרכו להוסיף לטופס בקשת המלגה:
- צילום תעודת זהות
- צילום תעודת שחרור מצה”ל/שירות לאומי
- אישור לימודים
- אישור גובה שכר לימוד
- תוכנית לימודים (סילבוס)
- ציונים (אם יש, ואם הם טובים)
- 3 תלושי משכורת אחרונים שלכם
- 3 תלושי משכורת של כל אחד מההורים
- מכתב אישי
- קורות חיים (לא חובה)
- המלצות (לא חובה)
- תמונת פספורט (אם מבקשים)
- כל מסמך שמעיד על מצבכם הסוציואקונומי
צרו במחשב תיקייה נפרדת עבור כל מלגה, והוסיפו לתיקייה את כל המסמכים הנדרשים. ההמלצה שלנו: קראו לכל תיקייה בשם המלגה + תאריך פתיחת הרישום למלגה.
הוסיפו ביומן תזכורת למועדי פתיחת הרישום.
לפני השליחה, ודאו שהוספתם לבקשה את כל המסמכים הנדרשים.