התחברות

נא הכנס את מספר הטלפון שלך למטה נא הכנס את הקוד שנשלח לטלפון שלך שלח קוד מחדש

תפקידים בצה”ל

צוות יוצאים לשינוי

צה”ל הוא ארגון רב זרועות ומרובה תפקידים. על פי רוב, לאחר תקופת הטירונות תשובצו לתפקיד. הקביעה היכן תשובצו מורכבת מהתרשמות המערכת מכם ועל פי הצרכים של הצבא. בעמוד זה באתר מתגייסים תוכלו לקרוא על שלל התפקידים בצה”ל. בשורות הבאות ניתן תמונה כללית על התפקידים בצה”ל.

 

צה”ל – נעים להכיר

המבנה הארגוני של צה”ל בנוי משלוש זרועות, ארבעה פיקודים מרחביים, שבעה אגפים ושישה-עשר חֵילות. בדרג הפיקודי העליון הוא “המטה הכללי”, ובראשו עומד הרמטכ”ל. לפירוט המבנה הארגוני של צה”ל לחצו כאן. את שלל התפקידים בכל אחד מהתחומים במבנה הארגוני ממלאים חיילים בשירות חובה, בשירות קבע וחיילים במילואים.

התפקידים של החיילים בשירות סדיר הם בעלי אפיון מגוון ותנאי השירות משתנים לעיתים מתפקיד לתפקיד. באופן כללי, רוב המתגייסים הגברים שהפרופיל הרפואי שלהם גבוה ישובצו לתפקידים קרביים בחיילות השונים, גברים בעלי פרופיל רפואי נמוך ישרתו בתפקידי תומכי לחימה ותפקידים אחרים.

נשים, בדרך כלל, ישובצו בתפקידים של תומכות לחימה, תפקידי הדרכה, תפקידים בחיל החינוך ותפקידי ת”ש. בשנים האחרונות הולכת וגוברת המגמה של שיבוץ נשים בתפקידים קרביים, על פי בקשתן.

השירות ברוב היחידות בצבא הוא מעורב, להוציא השירות ביחידות הייעודיות לחרדים. ביחידות אלו אין נשים.

ביחידות עצמן יש הפרדה במתקנים השונים (מקלחות, שירותים, חדרים) אך המרחב הציבורי יהיה משותף.

 

מה ההבדלים בין סוגי השירות?

חייל קרבי – השירות של חיילים קרביים כולל לא מעט פעולות פיזיות. חיילים קרביים משרתים בדרך כלל בבסיס סגור ויוצאים הביתה אחת לשבועיים-שלושה. אם התגייסתם כחיילים קרביים, לפני הכניסה לתפקיד תעברו טירונות ומתאימה והכשרה במסלול ייעודי. אם שובצתם לתפקיד ביחידה מובחרת תעברו מסלול מתקדם. המשכורת של החייל הקרבי גבוהה מעט יותר מחייל תומך לחימה או ג’ובניק, וכן גם מענק השחרור בתום השירות.

 

תומך לחימה – כוח תומך לחימה הוא חלק מיחידה צבאית. תומכי הלחימה משובצים לתפקידים שמטרתם לסייע ללוחמים בשגרה ובזמני חירום. מגוון התפקידים של תומכי לחימה גדול, ותנאי השירות שונים מתפקיד לתפקיד.

 

ג’ובניק – חיילים שאינם חיילים קרביים או תומכי לחימה משובצים בתפקידים בבסיסים פתוחים. השירות בבסיס פתוח מתאפיין בעיקר בנוחות השירות. מגיעים לבסיס בבוקר ועל פי רוב עוזבים בשעה 17:00.

כאן תוכלו לקרוא על יחידות צה”ל השונות, סוג השירות בכל אחת מהן, הטירונות הנדרשת ומגוון התפקידים.

 

מיונים ליחידות מובחרות:

חלק מהחילות בצה”ל, בקרבי ובתומכי לחימה, הן יחידות מובחרות. כדי להתקבל אליהן יש לעבור כמה שלבי מיון. אם ברצונכם להתגייס ליחידה מובחרת ולא קיבלתם זימון למיונים, תוכלו לשלוח מכתב בקשה אישי למט”ב. במכתב נמקו מדוע אתם חושבים שאתם מתאימים לשירות ביחידה המובחרת. תוכלו לציין תכונות אופי מסוימות שלכם, השכלה רלוונטית או כושר גופני מעולה.

באופן כללי, גם לפני הגיוס וגם במהלך השירות תידרשו ליזום מהלכים ולפעול בעצמכם כדי לשנות דברים או לגרום לתהליכים לקרות. זכרו תמיד לפנות לגורמים הרלוונטיים. אפשר לפנות במכתב, בשיחת טלפון או באמצעות אתר ייעודי. ככל שתיזמו יותר ותפעלו אקטיבית כך תגדילו את סיכויכם להשיג את מבוקשכם.

 

גיבושים

גיבושים נערכים בצה”ל כחלק מתהליכי מיון ליחידות המובחרות. מטרת הגיבוש היא בחינה של יכולות החייל או המלש”ב להתמודד במצבי קצה מבחינה גופנית, נפשית וקוגנטיבית. רוב המשתתפים בגיבושים הם בעלי מאפיינים קרביים – (פרופיל רפואי, קב”א ודפ”ר גבוהים ועוד). משך זמן הגיבושים משתנה בין היחידות השונות, אורכם בין יום לשבוע. המבדקים הנערכים בגיבושים שונים זה מזה בדברים מסוימים, בהתאם ליחידה הממיינת, אך יש גם בחינות זהות שמטרתן לבדוק את יכולת ההתמודדות של המתמיין במצבים שאינם טבעיים לו.

 

פירוט גיבושים לפי יחידות:

גיבוש מטכ”ל

אורך הגיבוש: 4 ימים.

הגיבוש ממיין ל-3 יחידות: סיירת מטכ”ל, שלדג (יחידת הקומנדו של חיל האוויר) ויחידת החילוץ של חיל האוויר (669).

חלק מהגיבוש יכלול תרגילים פיזיים כגון זחילה וריצה מהירה, בחלק אחר תידרשו לפתור תרגילי חשיבה.

 

גיבוש שייטת 13

אורך הגיבוש: 4 ימים.

בגיבוש תידרשו, בין השאר, להוכיח יכולות שחייה, שהייה מתחת למים ועוד.

 

גיבוש לחובלים / צוללת – הגיבושים נפרדים

אורך הגיבוש: 4 ימים.

בגיבוש תידרשו להוכיח יכולות הנהגה ופיקוד תחת לחץ, שהייה על כלי שיט, יכולת למידה גבוהה ועוד.

 

גיבוש ליחידות מגלן ודובדבן

הגיבוש נחלק לשניים: גיבוש לצנחנים (יומיים) וגיבוש יח”טיות (4 ימים).

חלק מהגיבוש יוקדש לתרגילים פיזיים שדורשים כושר גופני גבוה, חלק אחר יכלול תרגילי חשיבה.

עוד על גיבושים קראו כאן.

 

 

קצת מפחיד… לא?

יש נטייה לחשוב שהשירות הצבאי קשה ומתיש. במקרים רבים זה לא ממש נכון. חשוב לציין כי אין לדעת איך תיראה תקופת השירות, והחוויה לא תמיד קשורה לשיבוץ לתפקיד זה או אחר. האירועים, החוויות והתחושות מושפעים מעשרות משתנים. למשל, האווירה הכללית בצוות, הקשר שלכם עם הממונים עליכם וגם מידת ההתאמה שלכם לתפקיד שאליו שובצתם. באופן כללי, כדאי לדעת כי המסגרת הצבאית היא בעלת מערכת חוקים נוקשה ודורשת משמעת, אך צפויות לכם חוויות של הווי, גיבוש וחברות.

אף שהמערכת גדולה כל כך וקשה להבחין בצורכי הפרט, זכרו שתמיד תוכלו לקבל מענה אם מתעוררת בעיה במישור הרגשי, הנפשי או הכלכלי.

קב”ן – אם במהלך השירות הצבאי תזדקקו לשיחה עם גורם מקצועי בתחום הנפש, תוכלו לבקש לשוחח עם קב”ן. אל תהססו לבקש זאת, אפילו לדרוש. בריאותכם הנפשית חשובה יותר מכול.

הזכויות שלכם כיוצאי החברה החרדית – כיוצאי החברה החרדית מגיעות לכם זכויות, כגון אפשרות להשלמת השכלה. בררו על הדרכים לממש את זכויותיכם עם אנשי השלישות ביחידה שלכם. פירוט על זכויותיכם תוכלו לקרוא כאן.

מערך ת”ש – הצבא מכיר בצורך שלו לדאוג לחיילים ומציע מגוון של אמצעי סיוע. הסיוע יינתן באמצעות מערך הת”ש (תנאי שירות). תוכלו להגיש בקשה להכרה כחיילים בודדים, לבקש אישור עבודה, לקבל מענקים כספיים וכדומה. להרחבה בנושא תנאי שירות לחצו כאן.

פנייה אלינו – אם במהלך השירות תרגישו שאינכם מקבלים מענה הולם לצורך הספציפי שלכם, פנו אלינו ביוצאים לצבא ואנו נוודא שאתם מקבלים את הזכויות המגיעות לכם.

למידע נוסף והכוונה אישית
טרום צבא
04/03/2023