רגע לפני הבחירות, תפסנו יוצאים בשאלה משתי קצות המפה הפוליטית לשיחה קצרה על ‘עסק הביש’ הפוליטי אליו נקלענו. 3 שאלות, 2 יוצאים- ובחירות כבר מי סופר…
דוד קוזלובסקי (27), סטודנט למשפטים מירושלים שיצא בשאלה מחסידות גור מאמין שרק הליכוד יוכל להצעיד את מדינת ישראל קדימה. מנגד, לדניאל פקטורוביץ’ (29), דור שני לבעלי תשובה שיצא מחסידות נדבורנה- יש טענות רציניות כלפי המדיניות הממשלתית המונהגת בישראל בשנים האחרונות.
על מה הבחירות האלה לדעתך?
דניאל: “הבחירות הן על האם להיתקע בעבר או לצעוד אל עבר העתיד. הן בין מדיניות אטומה, מסיתה ודורסנית שמפחדת מכל שינוי ומכל דבר חדש. שמפרידה בין מגזרים למען אינטרסים צרים. מדיניות שזונחת את החלשים, את הקשישים, את החולים, את היוצאים ואת כל מי שנסיבות החיים שלו לא הקלו עליו. מדיניות שמקדמת טובתם של מעטים על פני הרבים – לבין מדיניות של אכפתיות, של סולידריות חברתית. הגדלת שכר המינימום שלא מספיק לצרכים הבסיסיים ביותר. פתרון לבעיית הדיור שמשעבדת את כולנו. הגדלת קצבת הזקנה שעומדת על כ1500₪ לחודש (אמרו לי אתם, אפשר לחיות מסכום כזה)? מדיניות שלא תפקיר איש לגורלו. הבחירה היא בין ראש ממשלה מנותק שמסית ומפלג, לבין עתיד חדש של סולידריות ואחווה.
אז על מה הבחירות? יש יאמרו על רק ביבי או רק ביבי. אבל ביבי לא העניין – המדיניות שלו כן. יש רק מפלגה אחת שבאמת תדאג לך – האזרח הקטן אך הגדול.”

דוד: “הבחירות האלה הן בין ממשלה חזקה, בראשות הליכוד, שתמשיך לפעול למען עם ישראל בתחום הכלכלי- תמשיך ליישם מדיניות של שוק חופשי ומשגשג, תחיל את החוק הישראלי על יישובים יהודים ביהודה ושומרון ועל בקעת הירדן, ותבצע רפורמות חשובות במערכת המשפט שיחזירו את האיזונים והבלמים שאבדו למערכת הזאת בעקבות המהפכה המשפטית. לבין הממשלה חלשה בראשות אדם שלא יחיל את החוק הישראלי ביו”ש ויישמו מדיניות כלכלית פרוטקציוניסטית-הסתדרותית ולא רק שלא יישמו רפורמות חשובות למערכת המשפט אלא שעלולים להביא למצב גרוע יותר כמו שראינו שגנץ אמר לפני כמה ימים שהמערכת המשפטית היא עליונה על הפוליטית, דבר שלא נתפס במדינה דמוקרטית ולא קיים בשום מקום.”
האם לדעתך יהיה סבב בחירות רביעי?
דניאל: “לדעתי הסיכוי לסיבוב רביעי הוא גדול. לא נראה שמשהו השתנה מהותית, הצדדים פחות או יותר נעולים על עצמם ואני לא רואה זליגת מנדטים גדולה מצד לצד. כמו כן לא התקדמו הרבה ביצירת קואליציה ונראה שמה שהיה הוא שיהיה.”
דוד: לפי הסקרים אנחנו עלולים להסיע לסבב רביעי ואולי לא רק, אבל זה תלוי במצביעי הימין. אם הם יצאו להצביע אז כן אנחנו יכולים להגיע ל61+ מנדטים שיאפשרו לנו להקים ממשלה שתיישם את הרפורמות החשובות שאנחנו רוצים לעשות. גם אם חלילה גנץ יצליח להקים ממשלת מיעוט בתמיכת הרשימה המשותפת- אז הממשלה הזו ככל הנראה לא תאריך ימים. נזקה יהיה רב אבל זה לא ימנע מאתנו את הסבב הרביעי, אולי רק יידחה אותו מעט.

איך היציאה בשאלה השפיעה על הדעות הפוליטיות שלך?
דניאל: “למעשה זה תהליך מקביל ואולי קצת הפוך – הדעות הפוליטיות שלי הובילו אותי במידת מה ליציאה בשאלה. ככל שהזדהיתי יותר עם הערכים ההומניסטים, חופש בחירה, שוויון, אהבת אדם באשר הוא אדם וכבוד הדדי וההבנה שהעתיד בידיים שלנו לבנות או להחריב הובילו בין שאר התהליכים ליציאה בשאלה. באופן טבעי אני תומך במפלגת העבודה שהיא פלורליסטית, שוויונית שלא מפלה בין מגזרים ועדות ומאמינה בתפיסת עולם של חמלה, צדק חברתי ושלום.”
דוד: “הדעות המדיניות- ביטחוניות שלי לא השתנו. תמיד הייתי ימין לאומי ותמכתי במדיניות תקיפה נגד ארגוני הטרור ובטח שלא להתרפס בפניהם. מבחינה כלכלית אז כן בעבר תמכתי יותר בסובסידיות ובקצבאות מסוימות, אבל היום שהידע הכלכלי שלי גדל אני מבין שאותה מדיניות שנועדה ומטרתה לצמצם את העוני, למעשה הרבה מאוד פעמים עשויה להעמיק ולהגדיל את העוני. ולכן הדעות שלי בנושאים אלו השתנו אולי כחלק מהתהליך.”
צוות המגזין מזכיר שממשלות ישראל לאורך השנים קיבלו החלטות משמעותיות רבות שמשפיעות עד היום עלינו ועל הדורות הבאים- שחיים יותר זמן מאשר הממשלות עצמן.
לוקחים אחריות. יוצאים להצביע!